Conducerea Universităţii ”Babeş-Bolyai” cere demisia ministrului Educaţiei

UBB

Conducerea Universității solicită demisia ministrului Educației Naționale, care a oferit ”pseudoexplicaţii bazate pe motivaţii vetuste şi pe date eronate sau expirate” despre reducerea locurilor bugetate.

O scrisoare deschisă a fost transmisă către coaliția de guvernare și premier de către conducerea UBB, susține că a încercat să-l facă pe ministrul Educației să înțeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

”Am încercat, în ultimele săptămâni, să-l determinăm pe domnul ministru al educației naționale – prin răspunsuri oficiale directe și publice, scrisori deschise, inclusiv printr-o grevă japoneză – să înțeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universitățile tradiționale din marile centre academice ale țării. Așa cum am arătat în luările noastre de poziție, este vorba atât despre erori tehnice (spre exemplu, alocare bazată pe analize vechi de peste 10 ani, interpretări eronate ale analizelor Băncii Mondiale), cât și despre erori de strategie (afectând singura zonă de competitivitate internațională a mediului academic românesc – nivelurile de master/ doctorat – și reducând șansa tinerilor din mediile defavorizate și din mediul rural de a ajunge la universitățile din marile orașe ale țării). Am primit, în schimb, pseudoexplicații bazate pe motivații vetuste și pe date eronate sau expirate, prezentate însă cu un curaj și o siguranță incredibile, făcându-ne astfel să ne îngrijorăm serios cu privire la responsabilitatea celor care le-au oferit. (…) În consecinţă, suntem datori societăţii româneşti să solicităm public demisia sau demiterea acestui domn ministru al Educaţiei Naţionale”, se arată în scrisoare.

Reprezentanții UBB sunt de părere că erorile în alocarea locurilor bugetate sunt tehnice, dar și de strategie, așadar acestea ar reduce șansa tinerilor din mediile defavorizate și din mediul rural de a ajunge la universitățile din marile orașe ale țării.

Conducerea universității a precizat că va continua să aibă poziții publice prin care să apere ”atât cât se poate în acest context politic nefast pentru mediul academic românesc, normalitatea academică şi, astfel, şansa de dezvoltare a ţării”.

– Andreea Dragomir / Sursa fotografiei: www.monitorulcj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts