Comisarul Georgieva va vizita zonele afectate de inundaţii din România

Social UBB Radio

Comisarul pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză Kristalina Georgieva va vizita România, vineri, pentru a exprima Uniunii Europene în faţa inundaţiilor, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Pe data de 2 iulie, autorităţile române au activat mecanismului de protecţie civilă al UE solicitând sprijin în gestionarea inundaţilor care afectează în prezent partea de nord-est a ţării. În termen de doar câteva ore de la anunţ, Franţa, Estonia, Belgia şi Austria şi-au oferit sprijinul.

“Încă o dată Europa a asistat la noi exemple de solidaritate în caz de dezastru. Aş dori să transmit aprecierea mea pentru ţările care au venit în ajutor din România. Şi solidaritatea mea pentru poporul român suferă de pe urma inundaţiilor. Voi folosi lecţiile învăţate în caz de dezastre recente din Europa Centrală şi de Est pentru a găsi modalităţi de a îmbunătăţi şi consolida capacitatea noastră de răspuns la dezastre în viitor “, a declarat Kristalina Georgieva.

Ungaria a oferit 10 pompe de apă, 2 generatoare electrice, 8 corpuri de iluminat, 2 covoare geotextile şi 5000 de lămpi cu parafină.

Polonia a oferit 2 containere cu echipament de protecţie şi o echipă de 23 de salvatori. Polonia a oferit, de asemenea, un modul de pompare de mare capacitate format din 4 pompe şi 4 pompe de noroi, cel puţin 10 vehicule şi 29 de oameni pentru utilizarea modulului.

Bulgaria va fi în măsură să ofere asistenţă constând în 20 de oameni şi echipamentul următor: 40 de pompe cu motor, 4 ambarcaţiuni cu echipament de scufundare, alpin şi de salvare; 10 000 de saci de nisip.

Oferte Franţei şi Estoniei sunt încă luate în considerare de către autorităţile române.

“Este impresionant că ţări precum Polonia şi Ungaria, confruntate ele însele cu tragedia unor inundaţii de amploare, şi alte state ca Bulgaria, de asemenea afectate de inundaţii în trecut, acordă acum ajutor unui alt stat membru care trece prin aceleaşi dificultăţi. Aceasta este solidaritatea europeană în acţiune. Pentru a demonstra implicarea mea personală şi pentru o vedere de ansamblu asupra situaţiei din România voi calători vineri în această ţară”, a declarat comisarul Georgieva.

Mecanismul european de protecţie civilă facilitează cooperarea în caz de dezastre. La acest mecanism participă 31 de ţări europene (cele 27 state membre UE plus Croaţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

_________

Mara Rusu

Foto: www.mmediu.roleave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts