Clujul se va colora în albastru de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Eveniment Internaţional

Clujenii care vor trece prin Piaţa Avram Iancu sâmbătă, 2 aprilie, vor avea o surpriză: de la ora 20 clădirea Teatrului Naţional va fi iluminată în albastru. Primăria Cluj-Napoca este partenerul Asociaţiei Autism Transilvania în promovarea Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, marcată în fiecare an în 2 aprilie.

Anul acesta, tema internaţională este „Light it up blue”, ocazie cu care în toată lumea vor fi iluminate în albastru mii de clădiri, în încercarea de a atrage atenţia asupra acestei boli încă insuficient cunoscute, dar care afectează din păcate prea multe persoane. Vor fi iluminate în albastru clădiri precum Empire State Building din New York şi CN Tower din Toronto.

„Suntem onoraţi să înscriem şi noi Clujul pe harta internaţională a oraşelor care marchează în albastru Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului şi invităm clujenii să-şi ilumineze şi ei în albastru locuinţele în 2 aprilie, să se îmbrace în albastru, să poarte o fundiţă albastră sau să găsească orice alt mijloc prin care să se afilieze acestei campanii.”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi cu Asociaţia Autism Transilvania au iniţiat din 2010 un proiect de prevenţie şi depistare pentru afecţiuni din spectrul autismului în creşele municipalităţii şi la nivelul grădiniţelor, respectiv la grupele mici ale grădiniţele de stat, şi la cele private care doresc, din Cluj-Napoca. În anul 2010, prin proiect au fost identificaţi un număr de 24 de copii cu scoruri ridicate la chestionare, fiind necesară o evaluare psihologică şi psihiatrică pentru a identifica posibilele probleme.

_____________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts