ANSOR susține Liga Studenților din Târgu Mureș

Educaţie

Organizațiile membre ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susțin Liga Studenților din Universitatea de Medicina și Farmacie din Târgu Mureș (LSTGM).

ANOSR susține Liga Studenților din Târgu Mureș în lupta pentru apărarea autonomiei acestei universități şi acuză ignorarea părerii studenţilor. Liderii Organizațiilor Studențești din România condamnă presiunile politice puse asupra Universitații de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMF).

„Autonomia universitară este garantată de Constituția României. Impunerea, în cazul UMF Târgu Mureș, a unei decizii în pofida dezacordului organelor de conducere ale universității creează un precedent extrem de periculos de încălcare a acestei prevederi constituționale, pe care studenții din România nu pot și nu trebuie să îl permită! Întreaga structură este alături de colegii noştri de la Târgu-Mureş, solicitând reprezentanțiilor Guvernului și ai Ministerului Educației să respecte autonomia universitară!”, a declarat Daniela Alexe, Președinte ANOSR, într-un comunicat de presă.

Ieri, 12 martie 2012, LSTGM a organizat o serie de proteste în Piața Teatrului din Târgu Mureș, iar astăzi, începând cu ora 10:00, ANSOR în semn de solidaritate va derula o campanie de purtare a unor banderole albe și afișarea de bannere cu mesaje de susținere.

Situația creată la UMF se află la ordinea de zi a ședinței Executivului, urmând să fie dezbătută pe parcursul următoarelor 10 zile în Guvern, începând cu 14 martie 2012.

Aceste nemulțumiri au pornit după ce UDMR a cerut introducerea unei linii de studiu în limba maghiară. UDMR nu a participat la ședințele Parlamentului, pentru că, din punct de vedere politic, doresc o facultate exclusiv în limba maghiară, dar ”niciodată PDL nu va fi de acord cu acest lucru”  declară Emil Boc, conform MEDIAFAX.

“În intenţia mea, şi aici vorbesc în nume personal, a fost ca pe lângă linia de studiu în engleză, în maghiară, pe lângă faptul că în această propunere există şi limba română, să fie şi limba germană. Înţeleg că există impedimente azi, sper ca la un moment dat să putem înţelege multiculturalismul şi prin adăugarea limbii germane, care este limbă europeană, care este una dintre limbile de civilizaţie ale lumii, subliniind în felul acesta caracterul multicultural al învăţământului superior”, a susţinut premierul Mihai Răzvan Ungureanu, conform AGERPRES.
_________________

Mădălina Lavinia Vîtcă

Mădălina Gorschi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts