ALO, BRUXELLES? | Coronavirus și remodelarea relațiilor internaționale

Euranet Plus

Actuala pandemie a coronavirusului va produce și reconfigurarea ponderii actorilor importanți pe scena internațională.

Conform celor mai mulți analiști politici, economici și societali, pandemia de coronavirus va modifica dinamica relațiilor internaționale. Uniunea Europeană este decisă să joace în continuare un rol important în lume și să ofere modelul propriu, echilibrat, de a gândi soluții la crize. Reacția șefului diplomației europene Josep Borrell la adresa provocărilor pe care le lansează pandemia în noua ordine mondială este aceea de a afirma răspicat că blocul european își va apăra influența.

Remodelarea relațiilor internaționale înseamnă, în opinia lui Mihai Sebe, o continuare a competiției între narațiunile americană, europeană și chineză care există de câțiva ani încoace:

“Epidemia de coronavirus va afecta în mod semnificativ politica globală. Această ultimă intervenție a oficialului european nu reprezintă altceva decât o continuare a unei bătălii a narativelor mai veche în condițiile în care asistăm deja în ultimii ani la această competiție soft power între Uniunea Europeană, China și Statele Unite ale Americii, competiție care afectează profund inclusiv relația transatlantică. Coronavirusul nu face altceva decât să accentueze o serie de diferențe și divergențe în materie de viziune globală și impactul său va fi acela de catalizator al acestor diferențe și de grăbire a unor răspunsuri comunitare la criză.”

– Materialul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional / (Sursa foto:© European Union, 2020, Photographer: Matthieu Rondel -Source: EC – Audiovisual Service)

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts