Alo, Bruxelles? | Accesul public la documente în Uniunea Europeană

Euranet Plus

Rezoluția despre raportul privitor la accesul public la documente în Uniunea Europeană a fost adoptat cu o largă majoritate de legislativul comunitar.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu 676 de voturi pentru, 14 împotrivă și o abținere în privința raportului privitor la accesul public la documente în Uniunea Europeană. Dreptul publicului de a avea acces la documentele instituțiilor este un drept fundamental consacrat în tratate și în Carta drepturilor fundamentale și este indisolubil legat de natura democratică a instituțiilor. Este esențial ca acest drept să fie exercitat la scară cât mai largă și într-o fază cât mai timpurie deoarece el asigură controlul democratic al activității instituțiilor blocului european drept denumit transparență. Iar acum, în perioada pandemiei, transparența este cu atât mai importantă pentru menținerea încrederii.

– Articolul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional / Sursa fotografiei: Rareș Bogdan (foto: © European Union-2019, Source EP / Photographer Mathieu CUGNOT)

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts