Alianțele studențești solicită burse pe tot parcursul anului universitar

Educaţie
Sursa fotografiei: www.regielive.ro

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită parlamentarilor prelungirea termenului de acordare a burselor de studiu, merit și sociale pe tot parcursul anului universitar, inclusiv în vacanțele de vară și de iarnă.

ANOSR argumentează solicitarea, susținând că studenții realizează activități inclusiv în timpul verii, iar un an universitar este cât unul calendaristic, drept urmare, studenții ar trebui să fie răsplătiți pentru notele obținute pe tot parcursul anului.

Conform Mediafax.ro, argumentul ANOSR este următorul:

„În conformitate cu art. 136, alin. (1), „anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, include două semestre şi se finalizează la 30 septembrie din anul calendaristic următor”. Prin urmare, indiferent de structura pe care universităţile decid să o implementeze, un an universitar echivalează practic cu un an calendaristic, conform legiuitorului, astfel fondul pentru burse şi protecţie socială a studenţilor să se acorde pentru întreaga durată a unui an universitar (12 luni). Având în vedere faptul că statutul de student este unul permanent în perioada anilor de studiu, fără întreruperi, cu drepturile şi obligaţiile subsecvente, considerăm că şi fondul de burse trebuie să fie constituit şi alocat pentru întreaga perioadă a anului universitar (12 luni)”.

Totodată, reprezentanții ANOSR consideră că o astfel de măsură ar încuraja studenții să partiicpe la diferite activităț și în afara cursurilor, pe toată durata anului calendaristic. Una dintre activitățile care ar trebui răsplătite prin oferirea burselor pe toată durata anului calendaristic este, conform reprezentanților Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, participarea studenților la activități extracurriculare inclusiv pe perioada vacanței.

„Indiferent de tipul de bursă acordat studenţilor, acest sprijin ar trebui acordat pe toată durata anului universitar, întrucât cheltuielile curente ale acestora există şi în perioada în care nu se desfăşoară activităţi didactice propriu-zise. Spre exemplu, în cazul burselor care se acordă pentru ajutor social, este lesne de presupus faptul că situaţia materială, şi nu numai, a studentului nu se modifică în decursul câtorva săptămâni în care acesta nu participă la cursuri efectiv, acesta confruntând-se cu probleme similare de subzistenţă şi în săptămânile care sunt dedicate pentru activităţi recreaţionale şi extra-curriculare, bursele obţinute în timpul semestrului reprezentând un drept până la finalizarea acestuia, respectiv a anului universitar, după caz”

se arată în comunicatul de presă al ANOSR.

– Alexandra Boierean / Sursa fotografiei: www.regielive.ro

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts