5 milioane de lei investite de Consiliul Judeţean în dotările ISU şi SMURD Cluj

Administraţie Sănătate

În ultimii 3 ani investiţiile Consiliului Judeţean către Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă (ISU) şi SMURD au fost de aproximativ 5 milioane de lei. Mare parte din ce are SMURD-ul se datorează şi de aceste dotări pe care Consiliul Local le face de-a lungul anilor.

În momentul de faţă SMURD-ul are în dotare nu mai puţin de 19 autospeciale care sunt date în folosinţă de către Consiliul Judeţean, fie cumpărate în mod direct de Consiliul Judeţean fie sunt cumpărate  pe Proiectul European în care Consiliul Judeţean este membru. Din 19 echipaje, 10 sunt provenite practic din partea Consiliului Judeţean, respectiv din proiectele europene, 5 sunt achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în urmă cu mai mulţi ani, 2 sunt cumpărate prin cei 2% pe care clujenii i-au donat de-a lungul anilor, o autospecială a fost cumpărată de Nokia şi o ambulanţă a fost achiziţionată de Consiliul Local în anii 2007-2008.

,,Până acum investiţiile Consiliului Judeţean fie că vorbim de bazele de intervenţie ale ISU din Gilău, din Aghireş, din Băişoara, fie că vorbim de baza de intervenţie care acum se construieşte în Mociu, toate acestea sunt construite, fie că vorbim de clădiri de infrastructură, de dotări cu contribuţia de peste 90% a Consiliului Judeţean” a declarat Alin Tişe.

La cererea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean s-a implicat în înfiintarea unui centru unic de comandă care va avea sediul la ISU şi care se va chema Dispecerat Integrat pentru Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor. Acest centru va avea în componenţă toate instituţiile care intervin în cazurile de urgenţă. Acesta va fi un dispecerat integrat în care se vor afla oameni de la toate instituţiile care sunt implicate cu un centru de comandă unic, astfel că timpul de reacţie va fi mult mai scurt. După estimările care le au cei de la ISU va costa în jur de 2 milioane de lei, din care Consiliul Judeţean a învestit deja 300.000 de lei până în acest moment şi va continua aceste investiţii.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Alin Tişe , nu se pune problema în Cluj ca Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă (ISU) să desfiinţeze SMURD pentru simplul fapt că acesta este o instituţie care aparţine de Pompieri, de Ministerul de Interne. Acesta a subliniat faptul că nici în propunerea pentru noua lege a Sănătăţii nu s-a discutat de o eventuală desfinţare a acestui serviciu. ISU şi SMURD Cluj nu sunt dependente de Minister în ceea ce înseamnă investiţiile judeţului în aceste centre.

___________

Ioana Tămăşan

Foto: ziarelive.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts