40 % dintre cazurile de cancer sunt provocate de stilul de viață

Sănătate

Jumătate din cele 130.000 de cazuri de cancer diagnosticate în timpul unui an în Anglia sunt provocate de stilul de viață al pacientului, arată un studiu realizat de publicația științifică British Journal of Cancer.

Stilul de viață se referă la modul de ansamblu  în care  trăim – atitudini, obiceiuri și comportamente din viața cotidiană. Studiul realizat în Anglia este cea mai cuprinzătoare analiză a cauzelor cancerului de până acum. Autorii raportului au identificat tutunul ca fiind cel mai nociv element, provocând 23% dintre cazurile de cancer înregistrate la bărbați și 15 % din cele diagnosticate în rândul femeilor.

Profesorul Max Parkin, conducătorul studiului, a comentat rezultatele: “Mulţi oameni cred că a face cancer ţine de neşansă, de soartă sau de gene, şi că nu pot influenţa acest lucru. Analizând dovezile, este absolut evident că aproximativ 40% din toate cazurile de cancer sunt provocate de lucruri aflate în totalitate sub controlul nostru, pe care le putem schimba.” potrivit descopera.ro. “Nu ne-am aşteptat să descoperim că a mânca legume şi fructe este un factor atât de important în ceea ce priveşte protejarea bărbaţilor de cancer”, a comentat profesorul Parkin. “De asemenea, nu ne-am aşteptat să descoperim că excesul de greutate în rândul femeilor constituie un factor de risc pentru cancer mai mare decât alcoolul”, a adăugat acesta.

Sfaturile pe care cercetătorii le oferă bărbaţilor sunt următoarele: să renunţe la fumat, să mănânce mai multe fructe şi legume şi să consume mai puţin alcool. Pentru femei, cercetătorii recomandă să renunţe, de asemenea, la fumat şi să ţină sub control greutatea.

______________

Anca Scutelnicu

Foto: lady4ever.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts