2013- recuperare totală a salariilor sau regândirea politicii privind salariile în cazul unei situaţii dificile

Economie

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, pentru mediafax.

Dacă în 2013 se va ajunge la o situaţie în care condiţiile economice să devină dificile, politica viitoare în privinţa salariilor va trebui regândită, a declarat tot şeful misiunii FMI, azi, în cadrul conferinţei de la finalul celei de-a cincea misiuni în România.

“Dacă este să ajungem în 2013 la o situaţie în care condiţiile economice să devină dificile, sigur că va trebui să regândim politica viitoare în privinţa salariilor. Dar nu există nişte condiţionalităţi speciale, până în acest moment, cu autorităţile privind creşterea salariilor. Ele vor merge mai departe în 2012, bugetul din 2013, şi aceste creşteri vor avea loc în decembrie şi se vor suporta din bugetul pe ianuarie anul viitor. Este un lucru care se poate face”, a explicat Franks.

Potrivit acestuia, deficitul de cont curent se află la un nivel care permite stabilizarea nivelurilor datoriei externe.

“Exporturile înregistrează un nivel maxim record. Creşterea se situează peste media UE. Mai există credite neperformante, dar acestea au fost provizionate şi capitalizarea este mai mare decât media UE. În ciuda câştigurilor considerabile şi a reducerii aspectelor vulnerabile, provocările nu au dispărut şi mai sunt necesare reforme”, a mai afirmat oficialul FMI. AGERPRES

_________

Florentina Poptile

Foto: ziarelive.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts