Video: Parlamentul European cere o investigaţie internaţională în privinţa atacului împotriva flotilei umanitare

Internaţional UBB Radio

Parlamentul European a adoptat, astăzi, o rezoluţie prin care cere realizarea unei investigaţii internaţionale în privinţa atacului împotriva flotilei umanitare, precum şi deschiderea tuturor punctelor de trecere în Gaza şi ridicarea blocadei. Deputaţii europeni mai cer o reconfigurare a politicii UE faţă de Orientul Mijlociu pentru ca Uniunea să joace un rol decisiv şi coerent.

La sfârşitul lunii mai, un commando israelian a atacat o navă sub pavilion turcesc ce transporta ajutoare umanitare destinate Fâşiei Gaza. 19 oameni au murit şi 26 au fost răniţi.  În momentul în care a fost declanşat atacul, vasul se afla în apele internaţionale.

Israelul trebuie să pună capăt imediat blocadei impuse asupra Fâşiei Gaza, care a avut ca rezultat un dezastru umanitar, a paralizat reconstrucţia şi economia din Gaza şi a dus la creşterea radicalizării,susţin deputaţilor europeni. În acelaşi timp, deputaţii cer Înaltului Reprezentant UE pentru politica externă şi de securitate comună, Catherine Ashton, să prezinte un plan al UE Cuartetului pentru Orientul Mijlociu pentru a contribui la ridicarea blocadei.

Pentru a răspunde preocupărilor Israelului în legătură cu securitatea sa, deputaţii europeni propun o monitorizare internaţională a punctelor de control, inclusiv reactivarea Misiunii UE pentru Asistenţă la frontieră (EU-BAM). Organizaţiei Hamas i se cere să înceteze imediat toate atacurile împotriva Israelului. Deputaţii europeni mai cer eliberarea lui Gilad Shalit, sergentul israelian răpit de Hamas în 2006 şi ţinut prizonier de atunci.

Europarlamentarii recomandă convocarea Consiliului de asociere UE-Israel şi a Comitetului mixt UE-Autoritatea Palestiniană pentru a discuta criza actuală din Orientul Mijlociu.

În urma acestui atac, relaţiile dintre Turcia şi Israel au fost grav afectate, astfel că Parlamentul European încurajează guvernul turc să-şi concentreze eforturile diplomatice şi politice în vederea contribuirii la procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Rezoluţia PE a fost adoptată cu 470 voturi pentru, 56 împotrivă şi 56 abţineri.

_________

Mara Rusu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts