Vezi unde se afla închisoarea CIA din România!

Eveniment Internaţional

Locul în care ar fi funcţionat închisoarea CIA din România a ieşit la iveală în urma unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD.  

Centrul secret de detenţie se pare că se afla într-o zonă în apropiere de un bulevard important, din Bucureşti, pe o stradă cu copaci şi case spre deosebire de cele din Lituania şi Polonia. În prezent clădirea este folosită de Oficiul Registrului Naţional al Înformaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Zona în care s-a aflat închisoarea a fost descrisă de foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane. Aceştia susţin că închisoarea nu avea nevoie de securitate sporită deoarece era o clădire a Guvernului.

Suspecţii erau privaţi de somn şi aruncaţi în apă, loviţi sau forţaţi să stea în poziţii incomode pe perioada primei lor luni de detenţie declară câţiva oficiali americani. Simularea înecului nu a fost practicată în România, adaugă aceştia, citaţi de Mediafax.

 Deşi închisoarea situată la subsol era una din camerele cele mai sigure din România în noiembrie, directorul adjunct ORNISS, Adrian Camarasan a negat că americanii ar fi avut o închisoare aici.

Închisoare din România, deschisă în 2003, face parte din reţeaua supranumită “black sites” pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia, potrivit Mediafax.

Toate închisorile au fost închise în mai 2006 iar programul de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

_____________

Raluca Şteţco

Foto: rtv.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts