Vasile Blaga a fost ales președinte al Senatului

Eveniment Politic

Candidatul propus de Partidul Democrat Liberal, Vasile Blaga a fost desemnat președinte al Senatului cu 69 de voturi pentru, în timp ce Titus Corlăţean, propus de USL, a obţinut doar 63 de voturi.

Din cei 137 de senatori, 134 și-au exprimat opțiunea, 2 voturi fiind nule. La vot nu au fost prezenți senatorii Mircea Geoană, Miron Mitrea şi Verestoy Attila.

Vasile Blaga a îndeplinit funcțiile de prefect de Bihor (1991-1993) și apoi de director general la Direcția Regională Vamală Oradea (1993-1996). Vasile Blaga este membru fondator al Partidului Democrat (1991), deținând funcția de președinte al Organizației Județene Bihor a PD (1991-1997).

În urma alegerilor din octombrie 1996 a fost ales senator de Bihor pe listele Partidului Democrat. Între anii 2000-2004 Blaga a lucrat ca expert parlamentar. După alegerile parlamentare din noiembrie 2004, în care a îndeplinit funcția de șef al campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu, noul președinte al României l-a numit pe Vasile Blaga în funcția de consilier prezidențial în probleme de apărare, securitate și siguranță națională, șef al Departamentului Securității Naționale al Administrației Prezidențiale.

A fost reales ca senator de București pe listele Partidului Democrat pentru legislatura 2004-2008. Devine membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din data de 8 februarie 2007. La data de 29 decembrie 2004, Vasile Blaga a fost numit în funcția de Ministru al Administrației și Internelor în Guvernul Tăriceanu, demisionând din cadrul Administrației Prezidențiale. În perioada 22 decembrie 2008 – 23 decembrie 2009, Vasile Blaga a fost Ministrul dezvoltării regionale și locuinței

Postul de preşedinte al Senatului a rămas vacant după ce Mircea Geoană a fost revocat miercuri din funcţia de preşedinte al Senatului, după ce 112 membri au votat pentru excluderea lui, 2 au votat împotrivă și 5 membri s-au abținut. Votul a fost unul secret iar Mircea Geoană nu a fost prezent la ședința plenului. Marţi, 50 de membri ai Comitetului Executiv Național al PSD au votat pentru excluderea acestuia, 5 au votat împotrivă și trei membri s-au abținut. Printre acuzele care i s-au adus lui Mircea Geoană se numără acţiuni de divizare a PSD, încălcarea Programului politic adoptat în cadrul Congresului şi Consiliului Naţional, contestarea protocolului USL și atacarea publică a liderilor din conducerea PSD.

Până la alegerea noului preşedinte al Senatului, interimatul a fost asigurat de vicepreședintele Senatului, PDL-istul Petru Filip.

_________

Oana Alexa

Foto: gov.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts