„Usturoi”- un film românesc care ne apropie de copilărie

Divertisment

Usturoi

Cine nu a văzut „Usturoi”, mai are ocazia să vizioneze filmul care rulează la cinematograful Florin Piersic în perioada 22-28 ianuarie 2016.

„Usturoi” este un film de aventură, comedie și familie, de o oră și jumătate, care prezintă povestea lui Eremia și a lui Nicușor, doi copii dintr-un sat uitat de lume, unul de etnie romă, celălalt român. Scenaristul și producătorul filmului este Radu Băzăvan (bloggerul Groparu), iar regia este a lui Lucian Alexandrescu. Filmul a fost realizat cu un buget mic, provenit din fondurile proprii ale bloggerului.

Aventura începe când fratele mai mare al lui Eremia, Nicușor, care face parte din clanul „Ceapă”, dorește să se însoare cu o fată care aparține unui clan bogat, clanul „Usturoi”, dar nu are bani suficienți pentru nuntă. Cei doi prieteni hotărăsc să plece la Cluj, unde au de gând să se facă actori și să adune bani pentru ca nunta să se poată înfăptui. Drumul lor spre Cluj este unul plin de peripeții și umor, timp în care  sunt prezentate felurite tipologii de persoane. Filmul amintește de copilărie, de naivitate și inocență, de vârsta în cadrul căreia toate visele par realizabile. Multe dintre peisaje sunt pline de culoare, amintind de viața la țară și de traiul fără griji specific acesteia.

Premiera filmului a avut loc în 2014, dar pentru că s-a bucurat de un succes surprinzător, două proiecții cu casa plină (dintre care cea de la Florin Persic reprezentând un record absolut de audiență în ultimii 25 de ani), dar și de aprecieri la festivaluri precum TIFF Cluj, Comedy Cluj sau TIFF Sibiu, s-a stabilit că filmul se poate bucura de încă o proiecție la Cluj-Napoca. În străinătate, filmul a fost difuzat și la New York Independent Film Festival, Boston Kids International Film Festival (SUA), dar și în cinematografe din Germania, Austria și Elveția.

Roana Iugan / Sursa foto: Cinemarx

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts