Protest în Cluj-Napoca: „Uniți salvăm toată România!”

Din oraş

Mii de clujeni și-au dat întâlnire  în această seară în Piața Unirii pentru a protesta împotriva corupției din politică, dar și în semn de solidaritate față de victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv. Acolo, înainte de a porni la drum, au ținut un scurt moment de reculegere în memoria celor decedați.

Copii, tineri și chiar vârstnici, fluturând tricolorul sau purtând pancarte, au scandat împotriva clasei politice din România și și-au manifestat disprețul față de gradul înalt de corupție existent la noi în țară.

”Colectiv”, ”Toate partidele / Aceeași mizerie”, ”Ole, ole, ole/ Victor Ponta nu mai e”, ”București, nu uita / Clujul e de partea ta”, ”Ghinion, ghinion / Clujul s-a trezit din somn”, dar și intonarea imnului României, au fost doar câteva din scandările manifestanților.

atmosfera

Protestatarii au pornit din Piața Unirii spre Prefectură unde au huiduit și scandat minute în șir. Punctul culminant al protestului a fost oprirea participanților în fața Catedralei Adormirea Maicii Domnului, din Piața Avram Iancu, unde s-au întors cu spatele în semn de dispreț față de corupția existentă în biserică și au strigat ”Vrem spitale, nu catedrale”, ”Daniel, Daniel du-te după Viorel”. Gestul nu a fost bine primit de către toți manifestanții, unii alegând să se retragă pe margine.

În mai multe orașe din țară au fost organizate concomitent proteste menite să atragă atenția clasei politice din România. Protestatarii cer schimbare radicală la nivel politic, nu doar demisia unor politicieni.

Manifestațiile au fost organizate în contextul tragicului eveniment petrecut vineri noaptea într-un club din capitală, unde 32 de persoane și-au pierdut viața și alte peste 140 au fost grav rănite.

Larisa Antal / Sursa fotografiilor: Bianca Văsuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts