Un altfel de 1 Mai

Social UBB Radio

1 Mai reprezintă pentru români un bun prilej de relaxare și de distracție, de încins grătare și de fugit la mare. Până anul trecut, această tradiție nu a încetat să se repete, însă anul acesta toate locurile care înainte erau pline de oameni, acum sunt pustii.

Anul trecut în această perioadă, mii de tineri erau la malul mării și sărbătoreau începerea sezonului cu multă muzică și nopți nedormite. La fel ca și ei, o bună parte din români petreceau Ziua Muncii la munte, în curtea casei sau în spațiile de iarbă verde, cu prietenii aproape și grătarele sfârâind. Nici vremea rea și nici vreo altă interdicție nu stătea în calea distracției și peste tot în jur era o atmosferă de veselie și bunăstare.

Lucrurile stau altfel însă de această dată. Din cauza pandemiei de coronavirus, 2020 a venit cu noi reguli care ne schimbă radical viețile și ne pune în fața unei situații fără precedent. Starea de urgență a fost prelungită până la data de 15 mai, iar acest lucru a făcut ca toți românii să fie nevoiți să renunțe la vestitul grătar la iarbă verde și mai ales la mini-sejurul de la mare.

Plajele sunt acum pustii, fără nicio urmă de dansatori, cântăreți, studenți care petrec până în zorii zilei sau tineri îndrăgostiți care fac poze la răsărit. Marea este liniștită și singură, zărindu-se lângă ea doar câțiva pescăruși.  Hotelurile și pensiunile deși sunt gata să primească oaspeți, sunt toate goale. Proprietarii așteaptă o veste cu privire la redeschiderea lor, dar autoritățile nu au luat încă o decizie în acest sens.

„E ciudat că fix acum un an eram în Vamă cu încă zece prieteni, nu dorimisem deloc noaptea trecută și dansam pe plajă lângă DJ în costume de baie, chiar dacă era destul de frig. Acum ne putem vedea doar prin skype și să ne amintim cât de mult ne distram atunci. E destul de greu să te împaci cu ideea asta, dar mă consolez cu gândul că voi recupera la anul!”, mărturisește Ioana.

„Mi-am cumpărat bilet de tren spre Vamă încă din decembrie, e tradiția noastră de câțiva ani buni să fim acolo de 1 Mai. E trist, dar nu avem ce face. Voi păstra acest bilet să-mi amintesc de perioada asta.”, spune Bogdan.

La fel ca și plajele, toate spațiile destinate grătarelor, pădurile sau parcurile sunt închise și împânzite de filtre de poliție care verifică fiecare zonă încă de la primele ore ale dimineții, așa cum relatează știrileprotv.ro.

Conform sursei citate, traficul este mult mai redus, străzile sunt rarefiate, iar românii continuă să rămână în casă și să sărbătorească de la balcoane. Pentru a se asigura că restricțiile sunt respectate, forțele de ordine au anunțat că vor lua la pas pădurile, zonele inaccesibile pentru mașini, dar și gările, verificând călătorii din trenuri. De altfel, amenzile sunt și mai usturătoare pentru cei ce încalcă regulile în aceste zile, fiind cuprinse între 2000 și 20.000 RON, ajungând chiar și la 25.000 RON pentru cei ce recurg la scandal.

Sursa: Inquam Photos

Bianca Dogaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts