TRÈS COURT, un festival care are loc simultan, în întreaga lume!

Cultură Din oraş

Festivalul internațional de film “Tres Court” proiectează filme de foarte scurt metraj venite din întreaga lume, inclusiv România. Acesta are loc în peste 80 de orașe ale lumii la începutul lunii iunie, iar anul acesta se află la cea de-a 20-a ediție. În Cluj-Napoca s-a desfășurat pe 9-10 iunie la Cinema Victoria.

Festivalul își propune să reunească amatori sau profesioniști din toate colțurile lumii care prezintă diferite genuri de filme: de la ficțiune, la documentar, animație sau film experimental, toate acestea fiind urcate pe platforme de media sharing, cum ar fi: Vimeo, Youtube, Short of the Week, Twitter sau Facebook.

Durata filmelor alese nu a depășit 4 minute. Acestea au concurat pentru a obține un loc în cadrul palmaresului, dar și în inimile și în voturile spectatorilor. Juriul a decis câștigătorul Marelui Premiu, iar publicul prin vot a acordat Premiul Publicului.

Selecțiile din cadrul festivalului

Competiția Paroles de femmes, care a adus în prim-plan personaje feminine puternice, contrastante și a explorat perspectivele feminine în materie de film.

Selecția Familială a fost dedicată copiilor mici și mari, “de la 6 la 106 ani”, dornici să călătorească în lumi fantastice și imaginare. Selecția a cuprins doar animație.

Competiția românească și-a propus să proiecteze filme care abordează teme precum: actualitatea socio-politică în care trăim, tema familiei, tehnologia, tradiția, dar și tema corupției susținută de Institutul francez cu asociația Inițiativa România și festivalul lor anticorupție intitulat Once upon a time in Romania.

Competiția internațională s-a împărțit în câte două serii pe parcursul ambelor zile de festival și a cuprins filme în limba franceză, engleză sau spaniolă. Spectatorii au avut posibilitatea să voteze 3 din cele 41 de filme difuzate.

Palmaresul festivalului Très Court  2018

La competiția românească, marele premiu a constat într-un trofeu, smartwatch Samsung Gear S3 Frontier oferit, de Orange, lui Matei Plesa cu Împletitorul de nuiele. (vedeți site-ul regizorului). Tot acesta a câștigat și Premiul OIF format dintr-o tabletă și 250 de euro, deoarece a promovat limba franceză și valorile francofoniei.

Premiul pentru animație a constat într-un trofeu + boxă JBL Go bluetooth pentru Zsombor Csont cu animația Apapara (vedeți filmul).

Mențiunea specială a juriului a constat într-o diplomă și o boxă JBL Go bluetooth pentru filmul Pitulușu – Teodor Tomescu (vedeți filmul).

Premiul publicului este decis de voturile spectatorilor din întreaga țară și va fi anunțat pe http://trescourt.com/ și pe pagina de Facebook după terminarea numărării voturilor.

În cadrul competiției internaționale, câștigător a fost filmul IT’S ALL RIGHT, IT’S OK (E în regulă, e OK) de Jim Cummings din SUA (vedeți filmul), care a câștigat marele premiu în valoare de 1500 de euro.

Premiul pentru originalitate în valoare de 500 de euro a fost oferit lui Eoin Duffy  din Canada pentru filmul I AM HERE (Sunt aici) (vedeți filmul).

Premiul pentru animație a fost oferit filmului animat LEGENDA CAPREI CARE CUNOȘTEA ADEVARATUL SENS AL MUNTELUI al lui Juan Olarte, Corentin Yvergniaux, Leo Brunel din Franța (vedeți filmul).

Premiul Canal+ a fost acordat filmului THE WEDDING (Nunta), regizat de Blaine Brothers  din UK (site-ul regizorilor).

Mențiuni speciale au fost oferite filmelor  BIG DATA (Metadate), regizat de Javier San Roman Martin (Spania – vedeți filmul) și pentru PRELIMINARES (Preludiu), regizat de Teresa Bellón, César F. Calvillo (Spania – vedeți filmul).

Competiția Paroles de Femmes a oferit Premiul pentru drepturile femeilor, care valorează 1000€, filmului LES PASSANTES (Trecătoarele) în regia lui Charlotte Abramow (vedeți filmul).

În România, festivalul este coordonat de Institutul Francez din Cluj și ajunge în 17 orașe și comunități rurale : Arad, București, Buzău, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Colinele Transilvaniei, Dealurile Târnavelor, Huedin, Iași, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Pitești, Râșnov, Sîngeorz-Băi, Timișoara. ORANGE este sponsorul principal al festivalului în țara noastră.

 

Gheorghița Boriceanu / Sursa foto: Facebook

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts