Traian Băsescu: România este dependentă de împrumutul bancar

Economie

Președintele României, Traian Băsescu a declarat astăzi într-o conferință de presă, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că România este dependentă de împrumutul bancar pe care l-a făcut în valoare de 56 de miliarde de lei pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul.

“Asta înseamnă 13,2 miliarde de euro de pe piaţa internă plus 2 miliarde de pe piaţa externă. Dacă băncile mamă ar scade fluxul de capital, n-am mai putea finanța nici măcar bugetul de anul acesta. N-am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a menţine fluxurilede capital către filialele din zona non-euro ale băncilor. ”, a declarat președintele României, Traian Băsescu.

Totuși, în situaţia în care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, România ar trebui să împrumute de pe piaţa internă 16,7 miliarde euro.

„Înaintea Consiliului celor 17 din statele euro va avea loc un consiliu european cu toţi cei 27 de membri. Sper să reușim să ne convingem partenerii în procesul de capitalizare a zonei euro.”, a mai declarat Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că unul dintre obiectivele pe care România le are în prezent este să își mențină fluxurile de capital.

______________

Andreea Stăicuț

Foto: presidency.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts