Traian Băsescu: Acordul cu FMI, UE şi BM s-a încheiat cu succes

Economie Internaţional

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut în această seară o declaraţie de presă unde a precizat că acordul pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM) s-a încheiat cu succes, economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză.

“Suntem în afara riscurilor de derapaj, suntem în afara zonei de risc economic. Etapa care urmează este una de consolidare a situaţiei macroeconomice a României şi o etapă de prefigurare a creşterii economice.”, a declarat Traian Băsescu.

Acesta a subliniat că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă. Şeful statului a precizat că o mai bună atragere, în primul rând de către administraţia centrală şi cele locale, a fondurilor europene ar adăuga o creştere cu 1 – 2 procente la creşterea economică, peste cea prognozată.  Deficitul bugetar anul acesta va trebui să fie de 4,5%, iar în 2012 de  3%

Traian Băsescu a mai declarat că România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, în valoare de aproximativ un miliard de euro, ci doar pe cea din acordul cu Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, preşedintele a anunţat că va fi semnat un nou acord pe doi ani cu FMI şi UE, care prevede existenţa unui fond de 5 miliarde de euro pe care România să îl poată accesa în caz de nevoie. Astfel, FMI va păstra pentru România 3,6 miliarde euro, iar UE 1,4 miliarde euro. Banii vor fi ţinuţi la dispoziţia României, prin acord, iar comisionul va fi plătit numai în cazul în care aceşti bani vor fi accesaţi.

Noul acord va fi semnat la sfârşitul lunii martie şi va intra în vigoare din aprilie.

_________

Mara Rusu

Foto: presidency.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts