TIFF 2009 deschis de “Amintiri din epoca de aur”

Cultură Din oraş

tudor-giurgiu-presedintele-tiff-participa-la-festivitatea-de-deschidere-a-tiff-2009_2238Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania  (TIFF) a început official aseară la cinematograful Republica din Cluj-Napoca în prezenţa unei audienţe de peste 1000 de persoane.

Startul festivalului a fost dat de lung metrajul “Amintiri din epoca de aur” coordonat de regizorul Cristian Mungiu şi realizat împreună cu Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răvan Măculescu şi Constantin Popescu

De la Cannes la TIFF

Pelicula “Amintiri din epoca de aur” a fost proiectată la TIFF pentru prima dată în varianta integrală de 155 de minute, şi nu în formula redusă cum a fost prezentat filmul în cadrul secţiunii “Un Certain Regard” de la Cannes. Regizorul Cristian Mungiu, impresionat de numărul mare de spectatori, a declarat la sfârştiul proiecţiei că „în România prindem o sală de cinema plină o dată la cinci ani şi atunci vă arătăm două filme deodată”.

Filmul prezintă şase legendele urbane din perioada comunismului: legenda activistului în inspecţie, a fotografiei de pe prima pagină, cea a şoferului de găini, legenda politrucului zelos, a miliţianului lacom şmimg_2418i legenda vânzătorilor de aer.

Acesta este doar primul dintre cele cele 209 de filme ce vor fi proiectate la TIFF în perioada 30 mai -7 iunie în 9 locaţii.

Salvaţi Republica

În cadrul galei de deschidere, preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu a atras atenţia asupra situaţiei în care se află cinematografele din Cluj “este important ca nu doar pentru 10 zile cinematografele clujene să reînvie”. Acesta a mai subliniat că în mod curent, filmele proiectate nu sunt vizionate de mai mult de 7 spectatori, ceea ce a dus Republica în situaţia de a organiza târguri în holul cinematografului, pentru a putea supravieţui.

Cu această ocazie Tudor Giurgiu a invitat toţi cinefilii clujeni să ia atitudine faţă de această stare şi să trimită pe adresa salvatirepublica@tiff.ro cele mai frumoase poveşti legate de experienţe trăite la acest cinematograf.

Prezent la ceremonia de deschidere, Primarul Sorin Apostu a declarat că aceste cinematografe vor fi preluate de administraţia locală. De asemenea a promis că cinematografele din cartierele Mărăşti şi Mănăştur vor fi redeschise.

Mara Rusu

Foto: Thomas Câmpean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts