Taximetriștii contestă legea taximetriei

Eveniment

Taximetriștii au blocat astăzi Bucureștiul, pentru a protesta împotriva modificărilor care ar urma să fie aduse legii taximetriei. Modificările ar putea lăsa pe drumuri aproximativ 2000 de familii ce își asigură traiul de zi cu zi, din această meserie.

Protestul a avut loc între orele 10.00 şi 14.00 în Piaţa Constituţiei, pe latura dispre Izvor a Camerei Deputaţilor. Organizatorii au cerut iniţial aprobare pentru 7.000 de maşini.  Astfel, azi şi mâine, în intervalul orar 10.00 – 15.00,  traficul rutier va fi închis pe Bulevardul Libertăţii între Splaiul Independenţei şi Bulevardul Naţiunile Unite. Protestul a avut loc în condițiile în care astăzi s-au discutat în plenul Camerei Deputaților noile modificări la legea taximetriei.

Protestatarii au afişat bannere galben cu negru pe care scrie “Spuneţi NU pirateriei votând Legea taximetriei”, “Păsările de la ţară să zboare din Capitală”, “Protejaţi clientul de tot Parlamentul”, “Tariful reglementat, clientul protejat”, conform Mediafax.

“Voi depune la Camera Deputaţilor un astfel de proiect, care să vizeze dotarea autoturismelor cu butoane de panică şi cu geamuri securizate care să delimiteze spaţiul şoferului de cel al clienţilor. Toate aceste dotări vor figura la cheltuieli deductibile dacă proiectul va fi adoptat”, a declarat deputatul UNPR de Iași, Tudor Ciuhodaru, conform Mediafax.

Geam securizat, buton de panică, teste psihologice şi maşini noi, acestea sunt noile condiţii în care taximetriştii vor putea să profeseze. În textul proiectului de lege este specificată obligativitatea ca un Dispecerat Taxi să dețină și un  parc auto propriu (50 de autovehicule autorizate taxi). Datorită faptului că autorizațiile taxi sunt limitate numeric la 4 autorizații taxi/1000 de locuitori, 80% din marile Dispecerate de la nivel național nu vor putea să îndeplinească această condiție.

Un exemplu de avantaj pe care acest grup de interese l-ar avea în acest caz este situația de la Ploiești, unde deputatul P.D.L de Prahova, George Ionescu, membru al Comisiei Pentru Industrii și Servicii, împreună cu familia sa, deține o firma de taxi (Genen Galaxy) ce depășește 50 de autorizatii taxi, singura firma din Ploiesti care, de altfel, îndeplinește această condiție. În acest caz, Dispeceratul acestuia va avea monopol absolut în Ploiești devenind peste noapte un Dispecerat cu aproximativ 1000 de mașini, dirijând piața după propriul interes și bunul plac. O adăugare la legea existentă este cazierul de conduită profesională ce reprezintă de fapt o înlocuire a fostelor ,,recomandări’’ scoase din legea/2007, prin care toți șoferii sunt obligați să prezinte la angajare, angajatorului, cazierul de conduită profesională, cazier eliberat de către Asociațiile Profesionale Reprezentative la nivel național, conform legii taximetriei. În acest caz vorbim de numai două asociații, partenere în acest scop și anume Camera Taximetriștilor și A.N.P.O.R.T.

Această iniţiativă legislativă conform ideologiei statului maximal, aduce noi reglementări care face ca profesia de taximetrist să nu mai fie la îndemâna oricui.

În acest sens,  Departamentul de Transporturi din cadrul PSD cere retragerea legii de la dezbatere, nefiind de acord cu acest monopol C.O.T.A.R. și a condițiilor propuse în comisia de specialitate.

____________________

Mădălina Lavinia Vîtcă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts