Tărâmul fluturilor captează atenţia clujenilor

Din oraş

11215925_816913928393901_1113796885_n

Clujenii pot participa la expoziţia de fluturi “Butterfly Land”, ce cuprinde aproximativ 250 de exemplare, începând din 1 mai până pe 30 iunie, la Polus Centre, în incinta FlowerTime.

În prima zi a evenimentului, aproximativ 300 de persoane au vizitat expoziţia de fluturi, majoritatea fiind parinţi cu copii dornici să vadă multitudinea de culori. Personalul se aşteaptă să vină zilnic în jur de 200 de clujeni până la terminarea evenimentului.

Expoziţia  este organizată într-o florărie unde fluturilor le sunt asigurate condiţiile necesare de spravieţuire. Expoziţia prezintă publicului 15 specii de fluturi tropicali, aduşi din Africa, Asia, America Centrală şi America de Sud. În cadrul evenimentului se aduc săptămânal specii noi de fluturi, care ulterior sunt lăsaţi să zboare liberi prin incinta florăriei. Acest lucru facilitează interacţiunea oamenilor cu fluturii care pot fi observaţi mai ușor.

Fluturii aduşi  la expoziţie sunt transportaţi în recipiente speciale, care menţin temperatura optimă. Nu sunt aduse specii pe cale de dispariţie şi nici fluturi foarte rari, din cauza incidentelor neplăcute care se pot ivi oricând. “Au existat şi întâmplări nedorite, încă din prima zi. Copiii, care nu au fost supravegheaţi atent, luau fluturii şi le striveau aripile, ba chiar îi strângeau în palme până mureau. Unii fluturi nu mai mâncau, nu mai aveau polen pe aripi sau nu mai erau activi, şi într-un final mureau. Tocmai de aceea nu lăsăm oamenii să îi atingă.”, a declarat unul din organizatorii expoziţiei.

La  expoziţia aripilor multicolore sunt prezente şi pupele care sunt ouăle de fluturi aflați în stagiul de dezvoltare, în metamorfoză, între starea de larvă şi cea de dezvoltare completă.  Pupele stau în incubator timp de aproximativ o săptămână, perioadă în care se pregătesc pentru viaţa de adult.

 Perioada de viață a fluturilor diferă foarte mult în funcție de specie. “Cei care trăiesc doar o singură zi, mor din cauza geneticii sau ale altor boli. Cei sănătoşi trăiesc trei sau chiar cinci zile.”  Fluturii pot prelua boli de la contiminarea mâncării şi a ouălelor, de la insecticide şi de la paraziţii prezenţi pe hrana lor.

Organizatorii evenimentului oferă posibilitatea pasionaților de fluturi tropicali să își mărească colecția prin achiziționarea de fluturi în cadrul unui Gift Shop care se va deschide în următoarea perioadă.“Butterfly Land” este dechis zilnic până la 30 iunie, între orele 10:00 – 20:00.  Preţul biletului este de 10 lei pentru adulţi, iar pentru elevi şi studenţi este de 7 lei. Evenimentul a fost organizat de Performed Events, care activează în industria organizării de evenimente medicale şi corporate.

Eliza Nuţu / Sursa fotografiilor: Eliza Nuţu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts