Senatul UBB a aprobat exercitarea funcțiilor de rector și președinte al Academiei Române de către Ioan-Aurel Pop

UBB

Senatul Universității Babeș-Bolyai a aprobat marți 24 aprilie 2018, exercitarea în paralel, de către acad. prof. Ioan-Aurel Pop, a funcțiilor de Rector și Președinte al Academiei Române.

Această hotărâre a fost luată în urma celor 76 de voturi pentru. La vot au fost prezenți 81 dintre ce 102 senatori ai Universității.

Senatorii au decis astfel alinierea Cartei Universității Babeș-Bolyai la legislația națională privind regimul incompatibilităților, votul exprimat marţi, 24 aprilie 2018, stabilind faptul că nu exista incompatibilitate între funcţia de rector şi funcţiile de reprezentare academică, ştiinţifică şi culturală obţinute prin vot direct, nu prin numire din partea legislativului sau a executivului.

Acad. prof. Ioan-Aurel Pop este un istoric român, profesor universitar, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din martie 2012, iar în luna aprilie 2018 a fost ales și în funcția de președinte al Academiei Române.

Preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă, a declarat, la rândul său, că două comisii ale universităţii au lucrat la modificarea art. 60 din Carta UBB, care prevederea incompatibilităţile şi s-a stabilit că se exceptează din zona incompatibilităţilor funcţiile de demnitate academică, ştiinţifică şi culturală care nu sunt obţinute prin numire din partea Executivului sau Legislativului.

În şedinţa Senatului UBB s-a subliniat necesitatea rămânerii într-o zonă de neschimbabilitate a Cartei, fiind vorba de o precizare adusă. Noi am creat cadrul care să fie explicit în ceea ce priveşte incompatibilităţile. Domnul Ioan Aurel Pop şi-a declinat dorinţa de a rămâne şi în funcţia de rector, or noi ne-am exprimat dorinţa şi acceptul, fiind onoraţi să lucrăm, pe partea cât a mai rămas din mandat, cu un rector care este şi preşedintele Academiei Române. Este o onoare şi o cinste pentru noi”, a spus Ioan Chirilă.

Ioan Aurel Pop nu a fost prezent la şedinţa Senatului UBB, fiind plecat din ţară.

– Teodora-Maria Bilț / Sursa fotografiei: activnews.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts