Se poate minţi poporul cu televizorul?

Eveniment UBB Radio

Cafeneaua “P.Howard” a găzduit astăzi dezbaterea cu tema: “Mass-media: a IV-a putere şi al VI-lea simţ?”.

Printre invitaţi s-au numărat Ion Ceban, Ministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, dar şi jurnalişti clujeni şi basarabeni. Evenimentul face parte din cadrul Festivalului Basarabia, organizat de Grupul de Iniţiativă Basarabeană, din Cluj.

Temele abordate ȋn cadrul dezbaterii au fost: mass-media sub regimul Voronin(2001-2009), rolul presei ȋn contextul 7 aprilie, analiză comparativă ȋntre piaţa media din Romȃnia şi Republica Moldova şi cum poate schimba mass-media situaţia politică, cultural-socială din Republica Moldova.

Discuţia a fost un dialog ȋntre presa clujeană şi cea basarabeană, jurnaliştii de peste Prut au arătat constrȃngerile pe care regimului comunist le-a exercitat. Jurnalista Stela Popa a exemplificat: “ Din 55 de posturi de televiziune, doar 5 sunt ȋn limba romȃnă.”

Jurnalista Stela Popa a fost de acord cu faptul că nu se poate minţi poporul cu televizorul, ȋn timp ce alţi jurnalişti din Republica Moldova au contestat acest lucru.

Ziarul “Capitala” este unul dintre rezultatele schimbărilor ce s-au produs după căderea regimului Voronin. Redactorul-şef Antonia Sȃrbu a adăugat că ȋn chioşcurile de ziare: “presa din Romȃnia nu era prezentă deloc.”

Pe agenda festivalului din acest an se numără lansarea cărţii “100 de zile” a Stelei Popa, jocul intelectual “ Ce?Unde?Cȃnd?”(CUC) ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, cu ȋncepere de la ora 16. Proiecţia de filme OWH, ce se va derula la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 18, marchează sfȃrşitul celei de-a II-a zi a Festivalului Basarabia.

Grupul de Iniţiativă Basarabeană este o organizaţie studenţească, non-profit, cu scopul de a integra studenţii basarabeni ce ȋşi fac studiile ȋn Cluj. Timp de şapte ani, organizaţia a coordonat activităţi educative pe diverse teme de dezbatere, cel mai important eveniment fiind Festivalul Basarabia, prilej de comemorare a celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romȃnia.

Anca Truţa

Daniel Prindii-Apetrii

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts