Se cere impozit pentru câini cu stăpân nesterilizați

Sănătate Social

Profesorii şi cercetătorii de la UBB şi Universitatea de Ştiinţe Agricole Şi Medicină Veterinară (USAMV) cer impozit pentru câinii nesterilizați.

caini-vagabonzi

Conform Mediafax, cercetătorii şi profesorii de la UBB şi USAMV cer impozit pentru câinii nesterilizaţi din judeţul Cluj pentru a reduce numărul acestora.Medicul Veterinar Andrei Mihalca a declarat într-o conferinţă de presă ca institutul cere autorităţilor locale şi celor judeţene impozit pe câinii nesterilizaţi cu stăpân, proprietarii fiind cei care vor trebui să suporte cheltuielile.

Proprietarii sunt cei care le dau drumul pe străzi. Câinii lor fac pui, iar proprietarilor le este milă şi îi lasă la marginea drumului. De asemenea, milităm pentru ca aceste animale, după ce sunt prinse, să nu fie lăsate înapoi pe stradă, pentru că re-eliberarea lor pe străzi nu este o soluţie. Un câine eliberat pe stradă prezintă aceleaşi riscuri, şi anume faptul că transmite boli sau muşcă.

a spus Andrei Mihalca.

Psihologul Alina Rusu de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că institutul propune Ministerului Educaţiei inserarea în manualele de cultură civică sau ştiinţe naturale a câtorva pagini legate de ce înseamnă deţinerea responsabilă a animalelor şi ce înseamnă interacţiunea optimă cu animalele de lângă noi.

Astfel, a fost  înfiinţat  Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal la Cluj-Napoca la jumătatea anului 2012 şi reuneşte câteva zeci de cercetători şi cadre didactice de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi de la Grădina Zoologică din Turda. Institutul se ocupă de cercetarea şi promovarea interacţiunii optime cu animalele – cele de companie, de la fermă, din grădini zoologice şi sălbatice.

Sunt efectuate cercetări pe teme diverse, de la terapia cu animale în cazul copiilor cu autism şi până la starea psihologică a animalelor. Sunt luate în vedere şi riscurile asupra sănătăţii omului în cazul bolilor transmise de animale, explică Andrei Mihalca.

Cercetările au loc în laboratoarele USAMV şi UBB.

– Elena Crăciun / Sursa fotografiei: http://www.ziardecluj.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts