Scad salariile bugetarilor şi pensiile

Economie Politic

Salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%, iar pensiile, cu 15%,de la 1 iunie, a anunţat preşedintele Traian Băsescu la finalul discuţiilor cu reprezentanţii FMI.

“Vreau să ştiţi că, de la bun început, atât echipa de evaluare condusă de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, cât şi Guvernul, au avut în atenţie două variante. Una din variante era varianta neîncrederii şi aceasta însemna creşterea TVA de la 19% la 24%, creşterea cotei unice de la 16 la 20% şi reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, pentru a ne putea încadra într-un deficit bugetar de 6-7%, 6-8% din produsul intern brut. A doua variantă era vraianta încrederii, varianta în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare masivă a cheltuielilor. Deci, repet, niciuna din variante nu poate fi atribuită cuiva sau altcuiva. Ambele au fost variante de discuţie de la bun început.”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Acesta este cel mai drastic program de restructurare din istoria postdecembristă a României.

Cu toate că, în mod normal, tranşa următoare trebuia eliberată în partea a doua a lunii iunie, va fi virată abia în iulie, pentru a da timp Guvernului să probeze că este angajat să ia aceste măsuri.

_________

Mara Rusu

Foto: presidency.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts