S-a deschis Festivalul de Film “Planet Report”

Din oraş Eveniment

Festivalul de mediu și film ecologic “Planet Report”, s-a deschis astăzi în mod oficial, în Piaţa Unirii.  Invitaţii la eveniment, precum şi trecătorii curioşi au putut admira expoziţia „Artă din deşeuri”, realizată de către studenţi la Universitatea de Artă.

Exponatele din Piaţa Unirii au fost dezvelite în premieră, în prezenţa primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Alături de acesta, la eveniment au luat parte realizatorii operelor de artă,  sponsorii principali ai festivalului, EnergoBit şi Nokia, precum şi voluntari ai Fundaţiei Europene pentru Cultură Urbană.

„Sper ca prin intermediul acestui festival, clujenii şi vizitatorii Clujului să realizeze că ecologismul a devenit o necesitate pentru fiecare dintre noi, pentru un mod de viaţă mai bun, mai sănătos.”, a declarat Sorin Apostu.

Echipa de tineri de la Universitatea de Artă din Cluj au realizat în două săptămâni cîteva exponate de dimensiuni mari, numai din deşeuri. Printre creaţiile inedite se numără un telefon mobil de aproximativ 2,5 m, confecţionat numai din aparate mobile şi acumulatoare Nokia, dar şi din tastaturi şi alte componente de PC.  De asemenea, un peşte din sticle de plastic şi o clepsidră din monezi şi fiare vechi au atras atenţia primarului şi a vizitatorilor.

„Toate creaţiile noastre au reprezentat idei proprii. Prin intermediul acestora, am dorit să tragem un semnal de alarmă asupra populaţiei care pare indiferentă la degradarea continuă a sistemului ecologic.”, a afirmat Darius, masterand la Universtitatea de Artă şi Design, secţia Sculptură.

Festivalul de Film Ecologic „Planet Report” se află la prima ediţia şi se va desfăşura în perioada 17-27 iunie. În cadrul festivalului vor fi proiectate o serie de filme cu temă ecologică în Curtea Muzeului de Artă, la Cinema Victoria şi în Cafe Insomnia, despre natură, probleme ecologice, defrişări sau  lipsa apei.

În premieră naţională va putea fi vizionat şi filmul The Cove, ce a luat anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar. De asemenea, printre proiecţii se numără şi The Human Footprint, Here comes the sun, Extreme Ice şi Blue Gold.

Programul complet poate fi accesat pe site-ul festivalului.

________

Nicoleta Şincan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts