România şi Bulgaria sunt mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen

UBB Radio UE

România şi Bulgaria ar putea obţine, foarte curând, eliminarea controalelor la frontiera cu spaţiul Schengen, anunţă biroul de presă al Parlamentului European.

Parlamentul a votat o decizie a Consiliul care precizează că cele două state îndeplinesc criteriile de protecţie a datelor necesare pentru conectarea la baza de date SIS (Sistemul de Informaţii Schengen), care permite schimbul de informaţii în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale.

Raportul europarlamentarului Carlos Coelho aprobă decizia Consiliului şi a fost adoptat în cadrul şedinţei plenare cu 525 de voturi pentru, 18 împotrivă şi 54 de abţineri. Controale suplimentare ar urma să fie făcute până la sfârşitul acestui an la sucursalele SIS din România şi Bulgaria, care nu sunt deocamdată conectate la sistemul central.

Până la acea dată ambele state nu vor fi obligate să refuze intrarea pe teritoriul lor sau să expulzeze persoane din state terţe pentru care un alt stat membru a emis o alertă SIS în scopul refuzului intrării.

Precizăm că SIS este o  bază de date sofisticată utilizată de agenţii de control de la frontieră pentru a schimba informaţii cu privire la persoane, în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale. În această bază de date, statele participante introduc date, numite „alerte”, referitoare la persoanele căutate sau dispărute, la bunurile pierdute sau furate, precum şi la interdicţiile de intrare. Baza de date acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia, Islanda şi Elveţia.

România şi-a stabilit ca obiectiv aderarea la Spaţiul Schengen în aprilie 2011. În prezent, 25 state sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen: Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Cehia, Slovacia, Elveţia, Lituania, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Austria, Estonia, Malta, Slovenia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Letonia, Polonia şi Ungaria. La Spaţiul Schengen vor mai adera România, Bulgaria, Cipru şi Lichtenstein.

__________

Mara Rusu

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts