România va participa cu fregata Regele Ferdinand la operaţiunile din Libia

Eveniment Internaţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) că România va participa cu 207 militari la operaţiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand.

“După cum ştiţi, pe 20 martie a fost aprobat planul de operaţii pentru impunerea embargoului cu privire la vânzările de armament către Libia. La 23 martie, adică astăzi, a fost aprobat planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot astăzi, Consiliul NATO a aprobat directiva de execuţie pentru embargoul contra Libiei, în baza rezoluţiei 1970. Odată cu aprobarea directivei se trece la punerea în aplicaţie a operaţiunii. Este decizia politică luată de NATO”, a declarat Traian Băsescu.

România va participa cu 205 militari la bordul Fregatei, plus doi ofiţeri de stat major, în total 207 militari, care vor avea misiunea de a asigura embargoul militar instituit Libiei.

Mai exact, fregata va efectua în Libia operaţiuni de blocare a oricărei nave suspecte că ar transporta armament către Libia.

Pentru buna funcţionare a fregatei, este nevoie de 4,5 milioane de euro, bani pe care îi va aloca Executivul în următoarea şedinţă de guvern. Nava va fi gata de plecare în misiune în 30 de zile.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a mai hotărât suplimentarea forţelor trimise de România în Afganistan cu 66 de jandarmi. Aceştia vor avea rolul de instruire a forţelor de ordine publică din Afganistan.

________

Mara Rusu

Foto: mapn.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts