România face un pas mare spre semifinale

Sport

România a obținut astăzi a doua victorie din tot atâtea meciuri în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin. “Tricolorele” s-au impus în fața Cehiei, scor 30-28, după ce duminică învinseseră pe Ungaria cu 29-21.

România a câștigat acest meci cu destul de multe emoții. Începutul a fost unul bun pentru fetele antrenate de Ambros Martin,  care după primele 4 minute conduceau cu 4-1. Cehoaicele nu au lăsat garda jos și au reintrat rapid în joc. Mădălina Zamfirescu a marcat superb pentru 5-2 cu o aruncare de la șold, dar peste doar un minut, Cehia s-a apropiat la un singur gol diferență după două reușite rapide marcate de Jana Knedlikova, o dată din extremă dreapta și o dată pe contraatac. Combinațiile dintre Cristina Neagu și pivotul Crina Pintea au funcționat în următoarele momente ale meciului și au produs goluri importante, care au menținut avantajul de partea României. Ba mai mult, în minutul 9, grație unei reușite ale Mădălinei Zamfirescu, “tricolorele” au refăcut diferența de 3 goluri, 8-5.

Pentru următoarele 10 minute, fetele antrenate de Martin Ambros au pendulat între avantajul de două și de trei goluri. Minutul 20 consemna golul de 13-10 al Cristinei Laslo, aceasta fiind și prima reușită pentru națională a tinerei jucătoare de la Universitatea Cluj. Au urmat apoi însă două goluri primite ușor de către “tricolore”, marcate de către Kendlikova și Hrbkova din unghiuri foarte închise. România a refăcut rapid diferența de 3 goluri, ducând scorul la 15-12 după două reușite frumoase ale Melindei Geiger și Cristinei Neagu. Acest ecart s-a păstrat până la finalul reprizei, Crina Pintea stabilind scorul final al primei părți, 17-14, după ce a marcat pe contraatac.

A doua parte a meciului a fost mai problematică pentru naționala României, Cehia confirmându-și statutul de revelație al acestui turneul final.  Deși primele minute ale acestei reprize s-au desfășurat în nota partidei, “tricolorele” menținând diferența de 2-3 goluri, minutul 42 avea să aducă egalitate pe tabela de marcaj, 20-20. Cehoaicele mai fuseseră egalele României în acest meci doar în minutul 1, când scorul era 1-1. Cehia ba chiar putea trece în avantaj la următoarea fază, dar o intervenție excelentă a Denisei Dedu a păstrat tabela intactă la 20-20. O pătrundere curajoasă a Anetei Udriștoiu ne-a readus în avantaj, iar Zamfirescu cu încă o arucare impecabilă de la șold a dus naționala din nou la două goluri distanță, 22-20. Cehoaicele s-au ținut scai de România, iar în minutul 49 au reușit din nou să stabilească egalitatea la 23, printr-un gol de la distanță marcat de interul stângă, Marketa Jerabkova.

Fetele antrenate de Ambros Martin au reușit să gestioneze bine presiunea finalului de meci, la fel ca în partida cu Rusia. Au izbutit să se distanțeze rapid la 3 goluri diferență, astfel că în minutul 51 scorul era 26-23, după reușitele Anetei Udriștoiu, Anei Mariei Iuganu și Cristinei Zamfir. “Tricolorele” au menținut acest ecart până în minutul 57, moment în care Cristina Neagu făcea 29-26 cu un trasor în vinclu de la 9 metri. Peste doar 10 secunde însă, extrema Veronika Mala reducea din diferență, 29-27. România a irosit atacul următor, iar cu două minute înainte de finalul meciului, cehoaicele s-au apropiat la un singur gol distanță prin reușita interului dreapta, Hrbkova. Finalul a fost unul tensionat, cehoaicele au avut ocazia să egaleze din nou, în minutul 59, dar Ruckova a ratat pe contraatac, trimițând mingea în plasa laterală. La faza următoare, Aneta Udriștoiu a încercat să patrundă, dar a fost faultată de către Petra Adamkova, care a primit o eliminare de 2 minute. Antrenorul Cehiei, Jan Basny a protestat vehement decizia celor două arbitre, astfel că a primit și el o eliminare de 2 minute,  lucru care a făcut ca cehoaicele să fie nevoite să mai scoată încă o jucătoare de pe teren. Astfel, atacul României din ultimul minut s-a desfășurat în 6 jucătoare de câmp contra 4. În ciudat acestui fapt, “tricolorele” au fost aproape să piardă mingea și să le ofere adversarelor șansa de a egala pe contraatac, dar Pintea a recuperat excelent, i-a pasat Cristinei Neagu, care i-a retrimis Crinei Pintea și aceasta a marcat, stabilind scorul final al meciului, 30-28.

MVP-ul partidei a fost declarată coordonatoarea de joc a Cehiei, Iveta Luzumova care a marcat de 7 ori. Pentru România, cea mai bună marcatoare a fost din nou Cristina Neagu, care a avut 10 reușite, fiind urmată de către Crina Pintea, care a punctat de 6 ori. Prin această evoluție, Neagu a reușit să-și consolideze poziția de golgeter a Campionatului European, ajungând la 43 de goluri în competiție.

În urma acestei victorii, România își păstrează poziția secundă în grupa a doua principală a Campionatului European. Pentru fetele antrenate de Ambros Martin urmează meciul de mâine cu Danemarca, ultimul din grupele principele, iar o victorie în acea partidă le asigură “tricolorelor” prezența în semifinalele Campionatului European.

Gabriel Bucșa / sursă foto: romaniatv.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts