Revoltele din Egipt continuă

Internaţional UBB Radio

Mișcările de protest din Egipt s-au soldat până în prezent cu peste 125 de morți, anunță Mediafax. Revolta a început în urmă cu o săptămână și este îndreptată împotriva președintelui egiptean Hosni Mubarak. Acesta se află la putere de 30 de ani, iar populația cere cu vehemență destituirea din funcție a dictatorului.

Deoarece numărul cetățenilor care au ieșit în stradă a crescut, forțele de ordine au decis să revină, astăzi, după două zile de absență, în localitățile unde tensiunile sunt în creștere pentru a asigura ordinea. Protestatarii plănuiesc un marș impresionant de peste un milion de demonstranți, pentru marți, potrivit BBC.

Mubarak l-a numit, sâmbătă, în funcția de premier pe Ahmad Shafik, un apropiat al regimului, cerându-i să restabilească ordinea și să creeze noi locuri de muncă. Alături de Omar Suleiman, actualul vice-președinte, Mubarak a stabilit prioritățile noului guvern, printre care și restabilirea calmului și stabilității naționale.

În piața Tahrir se estimează că ar fi, la această oră, peste 50 000 de demostranți.

Mohamed ElBaradei, reprezentant al opoziţiei egiptene, s-a alăturat ieri mulțimii din piața Tahrir și a fost înconjurat de susținători care scandau „poporul vrea ca preşedintele să plece” și „ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie”, conform BBC.

Opoziția contestă rezultatele alegerilor legislative desfășurate în noiembrie și decembrie, afirmând că acestea au fost fraudate, și cere anularea scrutinului în urma căruia Partidul Naţional Democrat al preşedintelui Hosni Mubarak a obţinut peste 80 % din mandatele parlamentare. Pe fondul acestor nemulțumiri, preşedintele Adunării Naţionale, Fathi Sorour, a promis „corectarea” rezultatelor în baza deciziilor pe care justiţia urmează să le anunţe în curând, potrivit Mediafax.

__________

Ana Giol

Foto: mediafax.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts