Regului dure pentru şoferii începători sunt prevazute în noul Cod Rutier

Administraţie

Potrivit unui amendament adoptat în comisiile parlamentare la modificarea Codului Rutier, soferii începători ar putea fi obligaţi să fie însoţiti, la deplasările pe timp de noapte, de o persoană adultă care are permis de conducere de cel puţin cinci ani.

politia-rutiera-bistrita-nasaud-instituit-filtre-piatra-fantanele-si-dealul-stefanitei-1357734097

Senatorii din Comisiile senatoriale juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică au adoptat, în acest sens, un amendament al senatorului Nicolae Moga la proiectul de modificare a Codului rutier propus de Guvern. Potrivit amendamentului adoptat, conducătorul de autovehicule posesor al categoriilor B1 si Β care are o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere are obligaţia

să nu conducă vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw şi să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei.

Amendamentul prevede de asemenea obligaţia pentru această categorie de conducător auto

să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu a posedat anterior A1), B1, Β, BE pe autostrăzi pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100m şi să fie însoţit de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani de zile, în deplasarea pe timp de noapte pentru vehiculele din categoria Β sau BE.

Argumentul pentru această schimbare este că legislaţia românească trebuie să ţină cont de practica europeană şi faptul că anual în România aproximativ 27 la sută din accidentele grave de circulaţie sunt produse de conducători auto cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Dezbaterile la proiectul de modificare a Codului rutier, au continuat marţi, după ce Biroul Permanent a decis prelungirea termenului de dezbatere şi adoptare a acestui act normativ de către Senat, care este primă cameră sesizată, cu două săptămâni.

– Andrada Gherman şi Csaszar Noemi / Sursa fotografiei: http://citynews.ro/

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts