Realitatea virtuală vindecă boli la UBB

Social UBB

Primul care a testat Cubul a fost rectorul UBB, Andrei Marga„Cubul Virtual” de la Facultatea de de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) a fost inagurat oficial. Aici vor avea acces toţi cei care doresc să se trateze de diferite afecţiuni precum frica de înălţime, de a vorbi în faţa publicului sau dependenţa de droguri şi alcool.

“Platforma este gândită în felul următor: 60-70% activităţi de cercetare, 20-30 % activităţi clinice pentru oamenii cu diverse probleme şi aproximativ 10 % activităţi educaţionale pentru studenţi.”, a declarat Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie.

Pacienţii vor intra în Cub şi cu ajutorul unor ochelari speciali, tot ceea ce se vede bidimensional se transformă în tridimensional, astfel încât pacientul este efectiv proiectat într-un mediu generat artificial şi controlabil cu ajutorul tehnologiei.

Primul care a testat Cubul a fost rectorul UBB, Andrei Marga. În spaţiul virtual, acesta a zburat cu avionul, a urcat pe un zid, s-a plimbat prin pădure iar la sfârşit a urmat o tură ameţitoate în montaigne-russe. “Nu cred că sunt un pacient tipic, întrucât nu am fobie de înălţime. Nu sunt fricos la înălţime sau în avion, dar îmi dau seama că dacă mă antrenez aş putea deveni mai curajos. E clar însă că astfel de experimente sunt un training foarte bun chiar şi pentru cei care nu au probleme. Experienţa mi s-a părut foarte naturală ca mediu. Probleme ai numai la experimentul cu înălţimea, dar nu datorită înălţimii ci datorită sentimentului că la orice curbă te dezechilibrezi.”, susţine rectorul UBB, Andrei Marga.Primul care a testat Cubul a fost rectorul UBB, Andrei Marga.

În acest moment, Cubul are patru pereţi, dar a mai fost câştigat un grant care se va derula în următoarele 6 luni, pentru achiziţionarea unui al cincelea perete.

“Cu dotările pe care le avem, dar mai ales cu resursa umană bine pregătită, suntem printre primele 10 platforme de acest tip din lume”, a declarat Daniel David.

Platforma şi cercetările ce vor fi realizate aici sunt susţinute de granturi naţionale şi internaţionale obţinute de membrii Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, iar clădirea AVALON este investiţia Universităţii “Babeş-Bolyai”. Pentru achiziţionarea Cubului a fost nevoie de un milion de dolari, în timp ce clădirea  a costat 3,8 milioane de lei.

Mara Rusu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts