Proteste anti-rasism în Londra și Paris: Manifestațiile au început să fie contestate de către activiști de extremă dreaptă

Internaţional UBB Radio

Diverse grupuri de extremă dreaptă au început să contraprotesteze împotriva mișcării anti-rasiste BLM (Black Lives Matter). Aceștia au început să arunce sticle și să se îmbrâncească cu poliția metropolitană, conform CNN.

Sute de persoane, majoritatea de vârstă mijlocie, în tricouri albe s-au strâns în Piața Parlamentului, unde dintr-un video se observă cum protestatarii extremiști aruncă cu diverse obiecte în ofițerii de poliție, unii dintre ei ripostând folosind bastonul. Motivul apariției acestora a fost datorită faptului că au vrut să ,,protejeze” statuile din Piața Parlamentului, înclusiv cea a lui Winston Churchill, premierul Marii Britanii din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Priti Patel, ministrul de interne al Marii Britanii, a descris comportamentul protestatarilor ca fiind unul de ,,banditism inacceptabil”.

,,Oricare dintre făptașii actelor de violență și vandalism să se aștepte la consecințe legale. Violența față de ofițerii poliției nu va fi tolerată. Coronavirusul este, încă, un pericol pentru noi toți. Mergeți acasă și opriți răspândirea virusului.”, declară Priti Patel.

Atât statuia lui Winston Churchill, cât și a lui Nelson Mandela și Mahatma Gandhi au fost baricadate, datorită faptului că s-au auzit speculații cum că aceste statui vor fi urmatoarele ținte, un fan al echipei naționale de fotbal a Angliei, cunoscut huligan, le-a confirmat celor de la CNN acest fapt.

Între timp, mii de oameni s-au strâns în centrul Parisului pentru a protesta împotriva brutalității poliției și al rasismului. După un apel al familiei lui Adama Traore, un tânăr de culoare francez care a murit în custodia ofițerilor de poliție, scenă foarte asemanătoare cu cea a lui George Floyd. Protestele de sâmbată au fost organizate de 17 grupuri, incluzând campania familiei lui Adama Traore numită ,,Truth for Adama”, conform CNN. Înainte de a începe protestul, sora lui Adama, Assa Traore a cerut să se facă dreptate.

,,De ce a murit fratele meu? De ce a fost ținut la pământ? Fratele meu a murit la fel ca George Floyd.” a spus sora lui Traore. ,,O să luptăm alături de toți francezii. Dacă nu suporți discriminarea, foarte bine pentru tine, alătură-te în lupta noastră”, a mai spus ea.

Ca răspuns, un grup de extremiști de dreapta s-au urcat pe acoperișul unei clădiri pentru a arăta pancarte precum ,,Justiție pentru victimele rasismului împotriva albilor”. Vineri, autoritățile au cerut companiilor și întreprinderilor din zonele Place de la Republique și Place de l’Opera să strângă orice fel de obiecte care pot fi folosite ca și arme.

Sursa: AP/Kristy Wigglesworth

Denis Rus

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts