Proprietarii de mașini eco beneficiază de facilităţi prin „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”

Economie

Guvernul României a aprobat ordonanța de urgentă privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, la iniţiativa ministerelor Mediului şi Pădurilor, Transporturilor şi Infrastructurii şi a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Actul normativ are ca scop promovarea şi stimularea pieței vehiculelor nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic şi îmbunătățirea contribuției sectorului transporturilor la politicile Uniunii Europene în domeniul mediului, climei şi energiei.

De asemenea, ordonanța prevede că persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice, în cazul achiziţiei de autovehicule nepoluante, beneficiază de facilităţi prin „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”. Cei care predau spre casare  autovehicule uzate în cadrul programului beneficiază, pentru anul 2011, de un număr de până la 4 tichete valorice distribuite în funcție de tipul autovehiculului achiziționat.

În schimbul achiziționării unui autovehicul hibrid, vor fi acordate 2 tichete valorice, iar dacă autovehiculul cumpărat este unul electric, proprietarul, care predă spre casare unul uzat, primește  4 tichete valorice.

De asemenea, și cei care nu casează autovehicule uzate, dar care achiziţionează autovehicule hibrid sau electrice beneficiază de o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din preţul de comercializare a autovehiculului hibrid achiziţionat, și de o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro, din preţul de ahiziție.

Facilităţile acordate celor care achiziţionează acest tip de autovehicule urmăresc stimularea achiziţiei, atât de către persoanele fizice cât şi de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale de maşini hibrid şi electrice, în vederea creării unui mediu nepoluant şi care să respecte normele europene referitoare la poluare.

_____________

Ana Giol

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts