Preţurile alimentelor vor creşte

Economie

Horia UioreanuCriza provocată de explozia preţurilor la produsele alimentare a alertat toată lumea. Cu toate că producătorii şi comercianţii de produse alimentare încearcă să nu majoreze preţurile deocamdată, după ce aceştia vor ajunge la pragul zero de profit, nu vor mai avea de ales.

Astfel, aceştia vor trebui să scumpească unele alimente pentru a evita falimentul, începând chiar cu această lună. În acest moment majorarea preţurilor în funcţie de deprecierea monedei naţionale este firească, în condiţiile în care România importă 70% carne, 80% legume şi fructe şi 30% lapte pentru procesare.

De asemenea, unii producători au început să scadă din calitatea produselor pentru a menţine preţul. Unii specialişti economici susţin că o soluţie pentru a nu fi aplicate scumpiri este cea a scăderii taxei pe valoarea adăugată. În acest moment, România are cea mai mare taxă de acest gen din Europa. Totuşi părerile sunt împărţite în privinţa scăderii TVA-ului.

Potrivit deputatului clujean Horia Uioreanu, scăderea TVA-ului nu garantează că se va rezolva criza alimentară. Acesta este convins că multe firme vor creşte mai mult preţurile în cazul în care TVA-ul va fi mai mic şi crede că soluţia este să existe o subvenţie din partea statului pentru produsele agricole.

Andreea Mitrică

Foto: Otilia Chiş

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts