Premiul Saharov 2009 merge în Rusia

UE

Parlamentul European va acorda premiul Saharov de anul acesta organizației Memorial, care luptă pentru drepturile civile în statele din fostul bloc sovietic.

Premiul Saharov pentru libertParlamentul European va acorda premiul Saharov de anul acesta organizației Memorial, care luptă pentru drepturile civile în statele din fostul bloc sovieticate de gândire este oferit în fiecare an indivizilor sau organizațiilor care promovează respectarea drepturilor omului, militând împotriva intoleranţei, fanatismului şi a opresiunii. Finaliștii ediției din 2009 au fost ginecologul palestinian Izzeldin Abuelaish, ziaristul Dawit Isaak, scriitor și prizonier politic originar din Eritreea, și organizația Memorial. Aceștia au fost selectați dintr-o listă de 10 candidați, propuși de către un grup politic, sau de cel puţin 40 de deputaţi europeni.

În cadrul festivității de decernare a premiului, care se va desfășura la Strasbourg, în data de 16 decembrie, organizația va fi reprezentată de Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva.

În 2008, premiul Saharov a fost câștigat de către disidentul chinez Hu Jia. Premiul este acordat de către Parlamentul European pentru libertate de gândire din anul 1988. Acesta a fost inspirat de activitatea lui Andrei Saharov, fizician, activist pentru drepturile omului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Alina Radulov

Foto: www.europarl.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts