Premiile Nobel 2009

Cultură Eveniment

Charles Kao

Cercetătorii Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith au fost recompensaţi cu premiul Nobel în fizică, pentru descoperirile în domeniul comunicări optice şi  pentru inventarea senzorului CCD.

Cel mai tânăr laureat al Nobelului pentru fizică a fost Lawrence Bragg, care în 1915, la doar 25 de ani, a câştigat premiul alături de tatăl său. De-a lungul timpului, din 183 de premianţi în domeniul fizicii, doar două femei au primit distincţia: Marie Curie în 1903 şi Maria Goeppert-Mayer, 60 de ani mai târziu.

Decernarea premiilor Nobel a debutat luni cu premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, care a fost câştigat de trei savanţi americani, pentru descoperirile în sfera cromozomilor. Mâine va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, pe 8 octombrie va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură, iar vineri vom cunoaşte laureatul Nobelului pentru pace, singurul oferit de Norvegia.

În 2008, premiul Nobel pentru Literatură a fost obţinut de romancierului francez Jean-Marie Gustave Le Clezio, însă anul acesta, favorit în cursa pentru câştigarea distincţiei este autorul israelian Amos Oz.

Alina Radulov

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts