Premiile Excellentia – conturarea unei tradiții în celebrarea excelenței în UBB

UBB Radio

Confucius spunea că omul superior este modest prin ceea ce spune, dar excelează prin acţiunile sale, așa s-ar putea descrie Gala ,,Premiile Excelenția”, proiect aflat la cea de-a III-a ediție, propunându-și să premieze oamenii care, prin excelență în ceea ce desfășoară dau  valoare, creând și formând adevărate modele pentru societate.

Universitatea ,,Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, cea mai mare universitate din România are menirea să educe opinia societății în ceea ce privește valorile comunității. Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai  a organizat această gală dincolo de  a premia cei mai buni studenți și profesori, să motiveze pentru a tinde spre performanță. Un prim pas în acest sens este oferirea de exemple de cadre didactice cu o prestație didactică deosebită, mult apreciate de studenții lor, cadre didactice dedicate misiunii de educare și formare a tinerilor în spiritul unor valori umane.

,,Pentru Consiliul Studenților din UBB (CSUBB), excelența vine cu multă dăruire și pasiune pentru un anumit domeniu. De acolo pornește motivația și implicarea intensă în acel domeniu, fapt care se concretizează în rezultate precum articole științifice, conferințe sau descoperiri. Nu vorbim de excelență numai în domeniul științific, deși mulți dintre câștigătorii noștri sunt cercetători renumiți. Ne uităm cu recunoștință și la acele cadre didactice care reprezintă adevărate modele și care își pun amprenta pe felul în care se dezvoltă studenții lor – sunt acei profesori de care studenții își vor aminti cu drag și despre care vor spune că le sunt recunoscători că au crezut în ei. De asemenea, excelenți sunt studenții care aleg să profite din plin de perioada studenției și care nu se limitează la orele de curs. La fel de merituoși sunt studenții care își dedică studenția celorlalți și, prin activități de voluntariat, contribuie la dezvoltarea persoanelor din jurul lor. Împreună, studenții și cadrele didactice excelente contribuie la crearea unei comunități academice bazate pe valori, comunitate care ne inspiră și pe noi celalți să fim asemeni lor”,

a declarat Prefectul Studenților din UBB, Cristina Filip.

 Fiecare facultate din cadrul UBB și-a desemnat profesorul și studentul Excellenția. Profesori care și-au lăsat amprenta asupra formării studenților, marcându-i, și totodată arătându-le pe und ear trebui să meargă.  Lect. Univ. Dr. Corina Rotar, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) a obținut titlul de Profesor Excellentia, din 2005 fiind mai mult decât un profesor pentru studenții care aleg FSPAC.

  ,, Nu m-am gândit vreodată cum să fac să fiu un profesor “excelent”, m-am gandit doar, din prima zi în care am predat, să îmi fac treaba foarte bine. Mă ajută foarte mult și faptul că iubesc ceea ce fac. Pot să spun că un profesor de excelență trebuie să fie pasionat de ceea ce face și preocupat să învețe în permanență”,

a afirmat Lect. Univ. Dr. Corina Rotar.

La categoria studenți de excelență, Maria Mustățea a reușit să obțină acest premiu prin activitatea ei atât academică, cât și pentru comunitate.

,,Cu toate că mă aflu la început de parcurs profesional și categoric mai am multe de trăit și învățat, percep „excelența” ca fiind dincolo de performanță. Cred că stă sub semnul muncii asidue și, mai important, merge mână în mână cu dedicarea. Nu m-aș percepe neapărat ca pe o învingătoare și nu spun asta dintr-o falsă modestie. Văd acest premiu mai degrabă ca pe o distincție. E rodul încrederii persoanei care a considerat că munca mea de până acum a fost suficient de consistentă cât să merite nominalizarea. Acest lucru mă onorează și mă determină să muncesc cel puțin la fel de mult ca și până acum. E minunat când câteva persoane din jurul tău te bat pe umăr (mai mult sau mai puțin metaforic) și te îndeamnă să mergi mai departe pe același drum, pentru că e bună calea pe care ai apucat-o”,

a declarat Maria, studentă anul III, FSPAC, Publicitate.

Premiile Excellentia este singurul proiect de acest tip din Universitatea ,,Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. An de an, Gala ,,Premiile Excellentia” include  din ce în ce mai multe nominalizări, CSUBB  încercând să se alinieze la motto-ul universității „Tradiție și excelență”,  contribuind la conturarea unei tradiții în celebrarea excelenței în UBB.

Doina Stînă / Sursa fotografiilor: pagina de facebook a Consiliului Studenților

 

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts