Premiere din industria autohtonă la TIFF

Eveniment

Cinematograful  “Florin Piersic” a găzduit seara trecută, în cadrul Zilelor Filmului Românesc TIFF două premiere: Tatăl Fantomă” în regia lui Lucian Georgescu şi „Loverboy”, în regia lui Cătălin Mitulescu.

Direct de la festivalul de la Cannes, pe scena clujeană, pelicula  “Loverboy” spune povestea lui Luca (George Piştereanu), un tânăr de 20 de ani din Hârşova care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele din Constanţa. Pentru poliţistii de la trafic de persoane, această tehnică de racolare se numeşte metoda prin îndrăgostire, iar cei ce o practică sunt denumiţi ,,loverboys”.

Luca are o viaţă bivalentă, pe de o parte are grijă de bunicul său, iar pe cealaltă agaţă fete prin satele sărace de lângă Dunăre. Viaţa lui ia o altă turnură  în momentul în care se îndrăgosteşte de Veli (Ada Condeescu). Luca pare hotărât să renunţe la tot profesia de loverboy, în favoarea celei de îndrăgostit.

Alături de George şi Ada, actorii principali din filmul de debut al lui Florin Şerban, „Eu când vreu să fluier, fluier”, joacă Bogdan Dumitrache, Clara Vodă, Coca Bloss, Ion Besoiu, Remus Mărgineanu şi Alexandru Mititelu.

“Tatăl Fantomă”  este o peliculă ce îl are în centru pe profesorul american Robert Traum (Marcel Iureş), ce îşi ia un concediu de un an şi îmbrăţişează o aventură în strânsă legătură cu trecutul. Întors pe bătrânul continent, Robert încearcă să dezlege misterul originii tatălui şi unchiului său, faimoşii fraţi Traum: Rudolf, un celebru romancier, şi Samuel, odinioară mare gangster la Chicago. În timpul călătoriei sale prin Transilvania, o cunoaşte pe Tania, şefa Arhivelor Bucovinei. Împreună dau de Sami, ultimul prieten al familiei Traum aflat încă în viaţă, proiecţionist la un mic cinema prăfuit de provincie, din care a fost izgonit de către un politician local pus pe căpătuială. În timp ce Robert îl ajută pe Sami să-şi recapete cinematograful, Sami îl ajută să-şi afle originile.

Proiecţiile au avut loc în prezenţa regizorilor şi a protagoniştilor.

Zilele Filmului Românesc continuă şi astăzi cu pelicule importante din cinematografia autohtonă.

 

________________

Andrada Lăutaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts