Pentru prima data în România, mămicile din Cluj-Napoca au parte de asistare medicală prin telefon

Administraţie Sănătate

În judeţul Cluj, pentru prima dată in România a fost implementat un program prin intermediul căruia mămicile beneficiază gratuit de ajutorul medicilor pediatrii în vederea acordării unui sfat medical privitor la starea de sănatate a copilului, potrivit realitatea.net.

A04 Pentru prima data în România

1791 este numărul de telefon la care mămicile pot suna, la capătul firului fiind un medic pediatru, in regim de urgenţă 24/7, care ghidează acordarea ajutorului medical de urgenţă pentru cel mic. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Pentru Copii Cluj, Călin Lazăr,

Părinții pot suna la numărul 1791 pentru acordarea unui sfat medical, până la prezentarea la consult. De la noi nu pleacă cu un diagnostic, ci cu niște recomandări și cu o suspiciune de diagnostic. În urma examenului obiectiv se va stabili și diagnosticul. Este util ca părintele să știe cât de repede trebuie să se prezinte la medic și ce poate să facă până la acel moment.

Managerul spitalului, Cornel Aldea afirmă că: Anul trecut, la Spitalul de Copii s-au prezentat 21.000 de pacienți. Unii dintre aceștia au necesitat internare în secțiile de pediatrie, iar alții au beneficiat doar de un consult sau de un sfat medical” ceea ce arată necesitatea unui astfel de serviciu.

Unul din medicii care vor răspunde la numărul 1791, pentru sfătuirea părinţilor în legătura cu starea de sănătate a copilului şi necesitatea aducerii la spital este Daniela Dreghiciu, medic pediatru de mai bine de zece ani. Potrivit dânsei,

Acesta este un serviciu deservit exclusiv de medici. Mamele vor obține un sfat medical, şi nu diagnostic, de la cineva care cunoaște problemele specifice copiilor. Atunci când mama are nevoie de un sfat în ceea ce priveşte tratamentul, febra, tuse sau pur şi simplu nu ştie ce să facă cu micuţul şi are nevoie de cineva să o ajute, la celălalt capăt al firului răspunde un medic specializat.

Deocamdată serviciul Peditel este disponibil doar în judeţul Cluj, din 27 ianuarie, urmând să fie extins şi în alte oraşe din ţară dacă se dovedeşte util.

– Gherman Andrada şi Csaszar Noemi 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts