Pensiile vor putea fi plătite în acest an

Social UBB Radio

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a dat astăzi asigurări că plata pensiilor pentru acest an se va face fără probleme, deoarece plata acestora este asigurată prin transferul de la bugetul de stat.

Potrivit lui Şeitan problema pensiilor este una la nivel european “Sistemul de pensii în Europa, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a schimbărilor demografice, nu mai poate fi susţinut pe termen mediu şi lung, trebuie reformat acum, pentru că altfel va fi precum o bombă cu ceas”, a declarat ministrul muncii într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul Finanţelor. Sitemul de plată a pensiilor este unul deficitar, ministrul atrăgând atenţia asupra faptului că prin păstrarea acestuia, România va fi nevoită anul viitor să transfere cu două miliarde de euro mai mult decât anul acesta, iar până în 2025, suma transferată în acest scop ar ajunge să reprezinte şase la sută din PIB.

Proiectului de Lege a pensiilor va intra miercuri în dezbatere, în cadrul Comisiei de muncă de la Senat. Proiectul de Lege a pensiilor urmăreşte recalcularea pensiilor speciale în funcţie de veniturilor încasate în ultimele luni de activitate, dar şi introducerea obligatorie a plăţilor constribuţiilor de asigurări sociale de către cei care lucrează în baza unor contracte de drepturi de autor şi convenţii civile.

Persoanele care au pensii speciale şi care vor fi afectate de aceste schimbări sunt angajaţii din armată, poliţie şi servicii secrete. Pensiile acestora vor fi recalculate în funcţie de soldele şi salariile pe care le-au avut. Cel mai mult ar avea de suferit în urma recalculării magistraţii, aviatorii sau diplomaţii. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, săptămâna trecută, că în România sunt aproximativ 200.000 de pensii speciale. Dintre acestea 25.000 ar putea fi diminuate, după recalculare, scăderea medie fiind de 1.500 de euro.

Cristina Antonescu

Foto: gov.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts