PE cere Consiliului European să permită aderarea României și Bulgariei la Schengen

UE

Parlametul European a aprobat astăzi rezoluția non-legislativă care cere Consiliului European să permită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Prin susținerea rezoluției, PE face un apel către toate statele membre pentru a decide cu privire la aderarea acestor țări doar pe baza drepturilor și obligațiilor pe care trebuie să le îndeplinească fiecare țară din Uniunea Europeană, conform unui comunicat al PE.

PE a dat deja undă verde celor două țări pe 8 iunie, însă, pe 22 septembrie, Olanda și Finlanda au decis să blocheze cererea acestora pe perioadă nedeterminată, solicitând României şi Bulgariei să îndeplinească și alte criterii legate de corupție și combaterea crimei organizate.

În luna septembrie, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, și-a exprimat sprijinul pentru România și Bulgaria și a cerut „țărilor care au blocat intrarea celor două țări în Schengen să-și reconsidere poziția“.

“Ambele țări și-au restructurat fundamental și și-au reorganizat sistemele de gestionare a frontierelor, investind substanțial în întărirea autorităților de implementare a legilor (…) și și-au întărit vizibil cadrul instituțional și legal”, subliniază rezoluția.

“Bulgaria și România merită să facă parte din zona Schengen. Chem toate statele membre să ia decizia privind extinderea zonei Schengen către România și Bulgaria exclusiv pe baza acquis-ului și procedurilor Schengen. Bulgaria și România trebuie să poată conta pe solidaritatea și corectitudinea partenerilor lor UE”, a decalrat președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, în același comunicat al PE.

Aderarea unei țări noi la zona Schengen are nevoie de aprobarea unanimă a celor 22 de state care formează acest spațiu. Zona Schengen include 22 de țări UE (toate statele membre cu excepția Regatului Unit, a Ciprului, a Irlandei, a României și a Bulgariei) și trei state care nu fac parte din UE (Islanda, Norvegia și Elveția).

_________

Teodora Iancu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts