Parlamentul European cere noi modificări la legea presei din Ungaria

UBB Radio UE

Membrii Parlamentului European solicită o nouă revizuire a legislației ungare privind presa în ciuda amendamentelor adoptat în această săptămână de parlamentul de la Budapesta, într-o rezoluție semnată de patru grupuri politice. Modificarile propuse astăzi asupra legii presei  s-au axat pe libertatea mass-media, pluralismul și guvernanță independentă.

În urma rezoluții adoptate astăzi de Parlament cu 316 de voturi pentru, 264 împotrivă și 33 de abțineri, Parlamentul solicită autorităților ungare o nouă revizuire a legii privind mass-media, în baza observațiilor și propunerilor făcute de mai multe organizații europene, inclusiv PE, OSCE și Consiliul Europei și chiar posibilitatea “să abroge și să nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile” cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Un alt amendament solicitat autorităților ungare este acela de restabilire a independenței guvernanței mass-media, iar în ceea ce privește libertatea de exprimare și spatiul editorial să se pună capăt influenței statului.

Deputații subliniază de asemenea că “pluralismul și libertatea constituie în continuare un motiv serios de îngrijorare în UE și în statele sale membre, în special în Italia, Bulgaria, România, Republica Cehă și Estonia, aspect reliefat de recentele critici la adresa legislației privind mass-media”, citează un comunicat de presă al Parlamentului European.

____________

Andreea Stăicuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts