Parlamentul European a votat o rezoluţie care interzice folosirea cianurilor în minerit

Mediu UBB Radio

Deputaţii au votat o rezoluţie care solicită interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în UE până la sfârşitul lui 2011, anunţă biroul de presă al Parlamentului European.

“Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri” se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică, se subliniază în rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu 488 voturi în favoare, 48 împotrivă şi 57 de abţineri.

“Rezolutia adoptata astazi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European in legatura cu modul in care trebuie sa se faca mineritul in Europa si, in viitor, in lume. Pentru ca exista posibilitati alternative de a face minerit fara a utiliza cianura, o substanta extrem de vatamatoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung”, scrie deputata Renate Weber pe blogul personal.

De asemenea, Parlamentul European invită Comisia “să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere şi să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului”.

Tot în această rezoluţie, deputaţii subliniază că fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligată “să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice şi chimice iniţiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcţionări defectuoase”.

În final se solicită încurajarea “reconversiei industrială a zonelor în care a fost interzis mineritul pe bază de cianuri prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabilă şi turism”.

_________

Mara Rusu

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts