Parlamentul European a acordat Premiul LUX pentru cinematografie

Eveniment UE

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a înmânat Premiul LUX pentru cinematografie producţiei italiene lo sono Li”, de Andrea Segre în cadrul unei ceremonii desfășurate la Strasbourg.

Filmul câştigător explorează problemele imigrației și conflictele dintre apartenența la o comunitate și aspirațiile personale. Este o poveste despre prietenia care trece dincolo de stereotipurile și prejudecățile față de “străini”. Ca urmare a obţinerii acestui premiu filmul va beneficia de sprijinul financiar al Parlamentului European, care constă în subvenţionarea subtitrării în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv o adaptare a versiunii originale pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz şi producerea unei copii de 35 mm pentru fiecare stat membru UE sau susţinerea lansării DVD-ului aferent.

Indiferent de tema aleasă, a individului, istorică sau socială, filmele din cadrul selecţiei oficiale pentru Premiul LUX aruncă o scurtă privire asupra europenilor – asupra vieţii lor, convingerilor sau îndoielilor sau căutării identităţii lor.

Filmele candidate la Premiul LUX în 2012 au fost anunțate pe 1 iulie la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary – ediția a 47-a, iar pe 24 iulie, au fost desemnate la cea de-a noua ediție a Zilelor Veneției filmele finaliste pentru 2012. Selecția unui număr mare de filme reflectă varietatea bogată a cinematografiei europene contemporane.

Principalele obiective ale Premiului LUX pentru cinematografie al Parlamentului European sunt promovarea filmelor și culturii europene și stimularea dezbaterii publice despre valorile UE.

___________

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts