Până în 2020, femeile trebuie să reprezinte 40% din conducerea unei companii [video]

Economie UE

Comisia Europeană a adoptat  propunerea lui Viviane Reding, Comisarul european pentru Justiție, privind legea europeană ca femeile să reprezinte 40% din conducerea unei companii până în 2020.
Statele membre ale UE trebuie să aplice aceste reguli și pot institui sancţiuni pentru companiile care nu vor reuşi să îndeplinească acest obiectiv, cum ar fi amenzi sau anularea numirilor realizate ilegal.
Studiile UE arată că printre şefii marilor companii, doar unul din zece este femeie. Femeile încă sunt depașite în mare măsură de bărbați în pozițiile de răspundere din toate domeniile.   În special, la cele mai înalte niveluri: politică, afaceri,  precum și în alte domenii. În Parlamentele Naționale, mai puțin de unul din patru membri este o femeie. În Parlamentul European, trei din zece membri sunt femei (2009-2014). 13,7% din funcţiile de conducere ale companiilor mari, din UE, sunt ocupate în prezent de femei, potrivit Wall Street Journal.
Comisia Europeană a stabilit o bază de date de monitorizare a numărului de bărbați și femei în procesul decisional, cu scopul de a furniza statistici fiabile, folosite pentru a monitoriza situația actuală ți tendințele în timp. Baza de date cuprinde poziții de putere și influență în politica, administrația publică, sistemul judiciar, precum și diverse alte domenii cheie ale economiei.
La nivel european și național, datele privind luarea deciziilor politice sunt actualízate trimestrial, iar celelalte anual. Procesul decisional în ceea ce privește domeniul politic cuprinde, în prezent 34 de țări: 27 state membre UE, o țară în curs de aderare, Croația, 3 țări candidate, Islanda, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia, precum și Serbia, Liechtenstein, Norvegia.

_________________
Girigan Mihaela Claudia

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts