Opriţi violenţele din Egipt!

Internaţional Social

Liderii mondiali din întreaga lume îi cer lui Mubarak să ţină cont de revendicările protestatarilor şi să înceapă procesul unei tranziţii ordonate.

Preşedintele SUA Barack Obama a spus că discuţia dintre guvernul egiptean şi oponenţii săi politici a fost în stadiile iniţiale dar a avertizat că simpla pretenţie de reformă nu ar fi suficientă pentru a rezolva criza aprofundată din această ţară. Liderul egiptean este “mândru”, dar este de asemenea,  un  “patriot”,  a spus Obama, citat de CNN. Mubarak trebuie să ia o hotărâre cu privire la moştenirea lui şi să  folosească cea mai bună “cale de a o transmite”. Violenţa şi represiuneanu au nici un rol în “procesul de tranziţie ordonată”, a adăugat el. “Întreaga lume priveşte !.”, a mai declarat Barack Obama pentru CNN.

Premierul britanic David Cameron, premierul israelian Benjamin Netanyahu, regele saudit Abdullah şi premierul turc Tayyip Erdoğan au susţinut acelaşi punct de vedere cu Obama în urma unor discuţii telefonice cu liderul american.

Conform relatărilor Deutsche Welle, principalii lideri europeni au cerut autorităţilor egiptene “să se implice într-o tranziţie sistematică, cu ajutorul unui guvern cu o bază largă, care să conducă spre un proces real de reformă democratică substanţială”. Prin intermediul preşedintelui său, Herman Van Rompuy, UE a recomandat guvernului egiptean încetarea violenţelor şi a vărsării de sânge precum şi eliberarea protestatarilor arestaţi abuziv. Aceeaşi opinie se desprinde din declaraţia cancelarului german Angela Merkel care a declarat că “Vor fi schimbări în Egipt, dar ele trebuie să fie construite paşnic”, după cum relatează AFP.

____________

Marius Dragomir

Foto: AFP

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts