Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizează spectacolul extraordinar „Requiem Parastas”

Cultură Din oraş

12046692_1081874045186312_4842353792977007408_n

Duminică, 1 noiembrie , începând cu ora 18.30, va avea loc spectacolul extraordinar „Requiem Parastas”. Este o zi specială, în care vor fi comemorați toți cei care au slujit arta și teatrul liric clujean de-a lungul istoriei sale, care au adus mii de spectatori și au facut ca sălile de teatru să răsune de aplauze.

”Requiem” este o capodoperă lirică, aceasta fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt, dar care au lăsat ceva în urma lor. Compozitorul român, Marțian Negrea a lucrat la partitura acestei opere timp de aproape douăzeci de ani, de altfel fiind considerată și cea mai importantă lucrare a sa.

Requiem Parastas ajunge să fie interzisă din cauza cenzurii, urmând să fie pusă în scenă pentru prima dată pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica din Cluj-Napoca.

Un sfert de secol mai târziu, opera lui Marțian Negrea revine la Cluj, cu aceeași intensitate, alături de o distribuție de înaltă ținută: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Sorana Negrea (invitată), tenorul Cristian Mogoșan, basul Cristian Hodrea și dirijorul Gabriel Bebeșelea, sub bagheta căruia se vor afla Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

– Cristina Bejan / Sursa fotografiei: Opera Națională Română din Cluj-Napoca

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts