Nume importante ale filmului internațional prezente la TIFF

Din oraş Eveniment
Festivalul Internațional de Film Transilvania își surprinde publicul și în acest an prin prezența la festival a unor personalități de marcă din lumea filmului internațional.

O prezență marcantă pentru TIFF este directorul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, Dieter Kosslick. Cu o carieră de peste 30 de ani în lumea filmului, Kosslick este unul dintre cei mai activi susținători ai filmului și este omul care are grijă de unul dintre cele mai importante evenimente de film din lume, al doilea ca importanță după Festivalul de la Cannes.
Premiul pentru întreaga carieră îl va primi în acest an în cadrul TIFF, Geraldine Chaplin, care și-a anunțat prezența pe lângă regizorul Claude Lelouch și actrița Mari Törőcsik.
Cinematografia tailandeză va fi și ea prezentă prin intermediul regizorului Pen-Ek Ratanaruang. Filmele regizorului tailandez au fost premiate la festivalurile de la Cannes, Berlin, Seattle, Pusan, Rotterdam, Viena, Hong Kong sau Bangkok. Pen-Ek Ratanaruang a fost omagiat la TIFF la ediția din 2008 a festivalului. La ediția din acest an, regizorul vine cu filmul “Împușcat în cap”, unul dintre highlight-urile noii secțiuni “Oameni și zei”.
Producătoarea Christine Vachon este protagonista unui masterclass susținut de TIFF în acest an. Ea este cunoscută ca fiind fondatoarea casei de producție Killer Films, și este în același timp unul dintre cei mai importanți producători de film independent din America.
Un alt producător de film care și-a anunțat prezența la festival este Jan Harlan, producător executiv al câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick. La TIFF publicul va putea vedea proiectul cineastului care nu a devenit niciodată film, “Napoleon”.

Juriul competiției este format la această ediție din regizorul Samuel Maoz, premiat la Veneția pentru filmul “Lebanon”, Mark Adams, critic de film, Kjartan Sveinsson, membrul trupei islandeze de post-rock Sigur Ros dar și Mike Downey producător și CEO al Film and Music Entertainment.

_______

Oana Alexa

Foto: zimbio.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts